Κόμικ πρότυπα ομορφιάς: Η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή μέσα από τους υπερήρωες


Όταν πρόκειται για ακριβείς απεικονίσεις του ανθρώπινου σώματος, οι ήρωες των κόμικς δεν είναι πολύ ρεαλιστικές. Στους ήρωες κόμικ μπορεί να βγαίνουν λεπίδες από τα χέρια τους και να επιβιώνουν για δεκαετίες σε βαθιά κατάψυξη. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι χαρακτήρες υπερβαίνουν τακτικά τα όρια αυτού που θεωρείται πιθανό. Επίσης ξεφεύγουν αρκετά και από τη ρεαλιστική ανθρώπινη ανατομία με μια πιο κοσμική έννοια. Σχεδόν κανένα από αυτά δεν αντικατοπτρίζει την τυπική σωματική διάπλαση των σύγχρονων ανθρώπων. Σήμερα, δυστυχώς τα μεγαλύτερα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών ανά τον κόσμο δείχνουν παχυσαρκία. Ως αποτέλεσμα πολλοί θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο όσον αφορά την ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και άλλων καταστάσεων που μπορούν να προληφθούν αν προσέχουμε τη διατροφή μας.

Η πραγματικότητα των comics

Εν τω μεταξύ, τα κόμικς απεικονίζουν πολύ διαφορετικές φιγούρες όπως: άνδρες με τεράστιους δικέφαλους μυς και ώμους και γυναίκες με τονισμένους κοιλιακούς και μικροσκοπική μέση. Πώς θα έμοιαζαν λοιπόν τα κόμικ αν αντανακλούσαν πιο τυπικά σχήματα και μεγέθη σώματος; Όταν φαίνονται μέσα από έναν πιο ρεαλιστικό φακό, οι λεπτοί μηροί και τα ορατά πλευρά των πλευρών εξαφανίζονται από τις γυναίκες, ενώ το υπερβολικό άνω σώμα σε σχήμα V των ανδρών κόβεται σε πιο λογικό μέγεθος. Τα ακραία σχήματα σώματος των πρωτοτύπων προέρχονται από τα φανταστικά σύμπαντα, στα οποία κατοικούν αυτοί οι χαρακτήρες.

Όσο διαδεδομένες κι αν είναι αυτές οι εικόνες στην κουλτούρα μας, αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που κάθε πραγματικό άτομο θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα πετύχει με ασφάλεια. Αν αυτοί οι χαρακτήρες είχαν μια φιγούρα περισσότερο σαν αυτή του μέσου ανθρώπου, ίσως περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να κοιτάξουν τον αγαπημένο τους υπερήρωα χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να μιμηθούν μια αδύνατη σωματική διάπλαση. Τελικά, αυτό που είναι πραγματικά ηρωικό είναι να σέβεσαι τον εαυτό σου, το σώμα σου και την υγεία σου.

Η ομορφιά λοιπόν αυτών των υπερηρώων δεν είναι οι σωματικές τους διαστάσεις, οι στολές του και τα όμορφα μαλλιά τους. Αντιθέτως, είναι η δύναμη που όλοι θα θέλαμε να έχουμε σε κάποιες στιγμές της ζωής μας. Τα πρότυπα ομορφιάς των κόμικ δεν είναι δείγματα προς μίμηση. Είναι πρότυπα που επιβάλλονται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ουδεμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με την πραγματικότητα. Ο καθένας από εμάς είναι όμορφος εξωτερικά αν είναι όμορφος και εσωτερικά και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ