Παγκρεατικές κύστεις: Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης


Οι παγκρεατικές κύστεις μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου. Eπομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται και να παρακολουθούνται ασθενείς με αυτές τις αναπτύξεις. Το πάγκρεας βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και της σπονδυλικής στήλης, παράγοντας ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των τροφών και εκκρίνει ορμόνες όπως η ινσουλίνη. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Περίπου το 15% των Αμερικανών πιστεύεται ότι έχει παγκρεατικές κύστεις, δηλαδή μικρούς θύλακες που είναι γεμάτοι με υγρό και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Σε μια νέα μελέτη που χρηματοδοτείται από το NCI και τώρα στρατολογεί συμμετέχοντες, οι ερευνητές θα αξιολογήσουν δύο διαφορετικές στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου για μη καρκινικές παγκρεατικές κύστεις. Έτσι θα μπορέσουν να προσδιορίσουν ποια λειτουργεί καλύτερα στην ανίχνευση πρώιμης κακοήθειας. Αν και λίγες από αυτές τις δομές που μοιάζουν με σάκο είναι πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο του παγκρέατος, η ακριβής πρόβλεψη ως προς το ποιες κύστεις αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης.

«Αυτές οι στρατηγικές επιτήρησης δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ για το κλινικό τους όφελος ή το σχετικό κόστος και οφέλη», δήλωσε ο David Weinberg, MD, πρόεδρος ιατρικής στο Fox Chase Cancer Center. Είναι επίσης ο κύριος ερευνητής της μεγάλης κλινικής δοκιμής που διεξάγεται από το ECOG- ACRIN Cancer Research Group με την υποστήριξη του NCI. Η μελέτη συγκρίνει τα δύο τυπικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τους γιατρούς. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποια από τα δύο είναι καλύτερη για τους ασθενείς.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για παγκρεατικές κύστεις έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό στους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς το δύσκολο δίλημμα εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Η εύρεση των καρκίνων του παγκρέατος νωρίς, όταν είναι πιο θεραπεύσιμοι, μπορεί να βελτιώσει τη σχετική συνολική 5ετή επιβίωση. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η χειρουργική αφαίρεση αυτών των κύστεων έχει εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας 2% ή υψηλότερο, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, και πιθανότητα 30% για επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

«Η μεγάλη πλειονότητα των παγκρεατικών κύστεων εντοπίζονται τυχαία σε απεικονιστικές μελέτες που παραγγέλνονται για άλλους λόγους». Αυτό ανέφερε ο Λάνγκαν σε δελτίο τύπου του ινστιτούτου καρκίνου. «Μόλις εντοπιστούν, ενθαρρύνουμε τους ασθενείς και τους γιατρούς να παραπέμπουν σε ομάδες παγκρεατικής φροντίδας όπου τα χαρακτηριστικά της κύστης, του παγκρέατος, του οικογενειακού ιστορικού και άλλων παραγόντων κινδύνου μπορούν όλα να αξιολογηθούν από μια διεπιστημονική ομάδα παγκρέατος». Το Ιατρικό Κέντρο Saint Barnabas, εκεί όπου ο Langan είναι επικεφαλής χειρουργικής ογκολογίας, δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την παρακολούθηση ασθενών με παγκρεατικές κύστεις.

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος. Αλλά οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν να καθοδηγήσουν άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ή να τον εντοπίσουν έγκαιρα όταν μπορεί να χειρουργηθεί, σύμφωνα με τον Langan. «Πολλοί καρκίνοι του παγκρέατος δυστυχώς διαγιγνώσκονται αργά και είτε έχουν ήδη εξαπλωθεί είτε δεν είναι τεχνικά ικανοί να αφαιρεθούν», είπε. «Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε αυξημένη ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του παγκρέατος για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους καρκίνους σε πρώιμα στάδια ή ακόμα και στο προκαρκινικό στάδιο».

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ