Πανδημία ΗΠΑ: Καθώς αγωνίζονται για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID-19, ορισμένες χώρες καθυστερούν


Πανδημία ΗΠΑ: Παιδιά ηλικίας έως 3 ετών εμβολιάζονται σε χώρες όπως η Κολομβία, η Αργεντινή και η Κίνα. Η εποχή της επιστροφής στο σχολείο θέτει στο προσκήνιο τα παιδικά εμβόλια. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών. Πολλές κυβερνήσεις αλλού πορεύονται πιο προσεκτικά. Στο Μεξικό, ο πρόεδρος λέει ότι δεν θα κρατηθεί όμηρος από κατασκευαστές εμβολίων και δεν υπάρχουν σχέδια για ενοφθαλμισμό ατόμων κάτω των 18 ετών εκτός από αυτούς που κινδυνεύουν.

Σε πολλά μέρη της Αφρικής, η ανάπτυξη γίνεται τόσο αργά που ο εμβολιασμός των παιδιών είναι μια μακρινή φιλοδοξία. Ορισμένες κυβερνήσεις περιμένουν να δουν πώς θα πάει η εκστρατεία στις ΗΠΑ πριν προχωρήσουν. Οι ΗΠΑ, όπου παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών κάνουν εμβόλια για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα, δεν είναι μόνες: παιδιά ηλικίας από 3 ετών εμβολιάζονται σε χώρες όπως η Κολομβία, η Αργεντινή και η Κίνα.

Η υπόθεση για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενα προβλήματα υγείας ήταν πάντα ξεκάθαρη: Οι δοκιμές και η πραγματική εμπειρία δείχνουν ότι οι λήπτες αποκτούν σημαντική προστασία έναντι της σύλληψης της νόσου και ιδιαίτερα από τη νοσηλεία και τον θάνατο από αυτήν.

Για τα παιδιά, που σπάνια υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια από την Covid-19, τα οφέλη προκύπτουν κυρίως —αν και όχι αποκλειστικά— για άλλα: τους ηλικιωμένους με τους οποίους έρχονται σε επαφή ενώ έχουν μολυνθεί και τον ευρύτερο πληθυσμό. Οι υποστηρικτές του εμβολιασμού των παιδιών λένε επίσης ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στα σχολεία και στη μείωση των καραντινών.

Πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν τώρα ότι το θετικό – η περαιτέρω μείωση του μικρού κινδύνου του λεγόμενου μακροχρόνιου Covid και άλλων συνεπειών της νόσου στα παιδιά και ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό – υπερτερεί των κινδύνων σπάνιων παρενεργειών. Στην Κολομβία, 253 παιδιά – 172 εκ των οποίων 12 ετών και κάτω – έχουν πεθάνει από Covid-19 σε πληθυσμό 50 εκατομμυρίων, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. «Δεν είναι ένας αριθμός που είναι άσχετος», είπε ο υπουργός Υγείας Φερνάντο Ρουίζ, προσθέτοντας ότι η Κολομβία εμβολιάζει τα παιδιά ενάντια σε ασθένειες πολύ λιγότερο επικίνδυνες από την Covid-19.

Η Marcela Guerrero, 37 ετών, είπε ότι δεν το σκέφτηκε δύο φορές όταν άκουσε τις κολομβιανές αρχές να εμβολιάζουν παιδιά σε μια σκηνή συναυλιών στην πρωτεύουσα, Μπογκοτά. «Είναι η υγεία των παιδιών μας στο παιχνίδι και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ασφαλή», είπε η κυρία Γκερέρο καθώς το 5χρονο αγόρι της, ο Κρίστοφερ, περίμενε τη βολή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα την εκστρατεία εμβολίων σε παιδιά 5 ετών και άνω, αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέστησαν τη χρήση του εμβολίου από την Pfizer Inc. και τη BioNTech SE σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Αυτά τα παιδιά θα λάβουν δύο εμβόλια με διαφορά τριών εβδομάδων που περιέχουν το ένα τρίτο της δόσης του εμβολίου που χορηγείται σε εφήβους και ενήλικες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει μπροστά από τις χώρες της Ευρώπης στον εμβολιασμό των παιδιών.

Σε όλη την Ευρώπη, μόνο παιδιά 12 ετών και άνω μπορούν να εμβολιαστούν — αν και οι γιατροί μερικές φορές χρησιμοποιούν την διακριτική τους ευχέρεια για να εμβολιάσουν μικρότερα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε στα περισσότερα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών να λαμβάνουν μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer – υπογραμμίζοντας πως διαφορετικές δικαιοδοσίες δίνουν διαφορετικές οδηγίες δοσολογίας. Αφού αρχικά αντιστάθηκαν στην κίνηση, οι κυβερνητικοί σύμβουλοι αποφάσισαν ότι οι νεαροί έφηβοι αντιμετώπιζαν άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως το να χάσουν το σχολείο λόγω ασθένειας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι άνω των 12 ετών λαμβάνουν δύο εμβόλια με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna Inc.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης αρνηθεί την έγκριση για μικρότερα παιδιά. Ο επικεφαλής ιατρός της Αυστραλίας, Πολ Κέλι, δήλωσε την Τρίτη ότι η Αυστραλία θα περιμένει την πραγματική εμπειρία των ΗΠΑ προτού δεσμευτεί να εμβολιάσει μικρότερα παιδιά.

Οι κλινικές δοκιμές για αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ ήταν, «πρέπει να πω, μάλλον μικρές», είπε.

Η Ιαπωνία έχει εγκρίνει εμβολιασμούς για ηλικίες 12 ετών και άνω, και περισσότερο από το 60% των νέων ηλικίας 12 έως 19 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 5 έως 11 ετών θα ξεκινήσει αφού οι ρυθμιστικές αρχές εξετάσουν την αίτηση της Pfizer για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, που κατατέθηκε νωρίτερα εκείνη την ημέρα.

Ο FDA συνέστησε επίσης την αποφυγή καθυστερήσεων στα παιδικά φάρμακα με ευρύτερα προγράμματα.

Στο Ισραήλ, το οποίο προηγήθηκε από τον κόσμο όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου Pfizer στον ενήλικο και τον εφηβικό πληθυσμό του, το θέμα του εμβολιασμού κάτω των 12 ετών έχει γίνει διχαστικό. Η χώρα περίμενε έως ότου οι ΗΠΑ εγκρίνουν τον εμβολιασμό παιδιών προτού ξεκινήσει επαγγελματικές συζητήσεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την κυβερνητική πολιτική. Ακόμα κι έτσι, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και οι πολιτικοί σύμβουλοί τους αντιμετώπισαν απειλές και επιθετικότητα από ορισμένους Ισραηλινούς γονείς που φοβούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Μερικά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης ένιωσαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα χωρίς φόβο αντιποίνων, είπε η Δρ Γκίλι Ρεγέβ-Γιοτσάι, σύμβουλος της επιτροπής και διευθύντρια της μονάδας επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Sheba.

Την Τετάρτη, η επιτροπή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του εμβολιασμού των μικρών παιδιών. Ήδη από τον Ιούνιο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ενέκριναν την επείγουσα χρήση εμβολίων από τη Sinopharm και τη Sinovac Biotech Ltd. για παιδιά μεταξύ 3 και 17 ετών. Από τότε, οι κυβερνήσεις των πόλεων και των επαρχιών έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το Πεκίνο άρχισε να εμβολιάζει παιδιά μεταξύ 3 και 11 ετών. Η εφημερίδα Global Times που διευθύνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, επικαλούμενη Κινέζους εμπειρογνώμονες στα εμβόλια, ανέφερε ότι ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 3 ετών είναι το κλειδί για τη χώρα να αποκτήσει την ανοσία της αγέλης. Στην Κολομβία και την Αργεντινή, παιδιά ηλικίας έως 3 ετών εμβολιάζονται επίσης με κινεζικά εμβόλια. Και οι δύο χώρες έχουν χρησιμοποιήσει κινεζικά και άλλα εμβόλια για την καταπολέμηση της νόσου.

Τρεις μελέτες που παρασχέθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας στη Wall Street Journal ανέφεραν ότι το εμβόλιο Sinovac ήταν ασφαλές και ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ζάλη, δυσφορία στο στήθος και εξανθήματα, δεν ήταν σοβαρές.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι βασίστηκαν επίσης σε αποτελέσματα από τη Χιλή, όπου το ίδιο εμβόλιο χρησιμοποιείται σε παιδιά 6 ετών και άνω.

Ο κ. Ruiz, υπουργός Υγείας, είπε ότι η εξουσιοδότηση για τη χορήγηση του εμβολίου Sinovac σε μικρά παιδιά αποσκοπούσε στην πρόληψη της μετάδοσης καθώς περισσότερα σχολεία ανοίγουν ξανά.

«Είναι απολύτως απαραίτητο τα παιδιά να επιστρέψουν στα μαθήματα λόγω των επιπτώσεων που βλέπουμε, όπως η παχυσαρκία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά, τα σύνδρομα μοναξιάς, ακόμη και η κακοποίηση στις οικογένειες», είπε. Στην Κούβα, παιδιά μόλις 2 ετών κάνουν το εμβόλιο με ένα εμβόλιο που φτιάχνεται στο νησί. Η Βενεζουέλα, η οποία έχει χρησιμοποιήσει κουβανέζικα και κινεζικά εμβόλια για ηλικιωμένους Βενεζουελάνους, άρχισε επίσης τη Δευτέρα να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 2 ετών. Στην Αργεντινή, η υπουργός Υγείας, Carla Vizzotti, ανακοίνωσε τη χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinopharm στις αρχές Οκτωβρίου για παιδιά 3 έως 11 ετών, λέγοντας: «Είναι ένα από τα πιο ασφαλή εμβόλια».

Εκεί, οι επικριτές της ιατρικής κοινότητας λένε ότι οι αρχές δεν έχουν παράσχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης.

«Ο αριθμός των γονέων που απορρίπτουν τον εμβολιασμό με το Sinopharm αυξάνεται», δήλωσε ο Roberto Debbag, πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Μπουένος Άιρες της Λατινικής Αμερικής. Οι υγειονομικές αρχές της Αργεντινής δεν απάντησαν σε κλήσεις που ζητούσαν σχόλια.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου για άτομα κάτω των 18 ετών. Ρώσοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι μελέτες για τη χρήση του εμβολίου Covid-19 για εφήβους έχουν ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα αναλύονται.

Το Μεξικό ήταν πιο σκληρό, λέγοντας ότι δεν σχεδιάζει να εμβολιάσει κανέναν κάτω των 18 ετών, εκτός από περίπου ένα εκατομμύριο ανήλικους με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή το άσθμα.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υγείας υποστηρίζουν ότι εφόσον οι ανήλικοι συνήθως δεν παθαίνουν σοβαρά κρούσματα Covid-19, δεν χρειάζονται προστασία από εμβόλιο.

Ο πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να τρομάξουν τις χώρες να αγοράσουν περισσότερα εμβόλια, είτε για παιδιά είτε για τρίτη δόση. «Δεν θα είμαστε όμηροι αυτού», είπε.

Γονείς στο Μεξικό μήνυσαν την κυβέρνηση για να τους επιτραπεί να εμβολιάσει τα παιδιά τους. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τον Οκτώβριο την κυβέρνηση να εμβολιάσει ανηλίκους, λέγοντας ότι η πολιτική παραβίαζε το σύνταγμα του Μεξικού κάνοντας διακρίσεις σε βάρος εφήβων και παιδιών εμποδίζοντας την πρόσβασή τους σε εμβόλιο που ήταν διαθέσιμο σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Το Μεξικό έχει καταγράψει επίσημα 1.110 θανάτους από Covid-19 σε άτομα 19 ετών και κάτω, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι περισσότερες χώρες στην υποσαχάρια Αφρική έχουν ελάχιστη επιλογή για το αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά, επειδή η διάθεσή τους προχωρά τόσο αργά. Περίπου το 6,3% των Αφρικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται να κάνουν εμβόλια στους πιο ευάλωτους πολίτες τους, λίγες έχουν ανοίξει τους εμβολιασμούς σε άτομα κάτω των 18 ετών. Μεταξύ των ελάχιστων εξαιρέσεων είναι η Νότια Αφρική, η οποία άρχισε να εμβολιάζει άτομα από την ηλικία των 12 ετών με μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer στις 20 Οκτωβρίου, και η Γουινέα, η οποία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να εμβολιάζει τους εφήβους αυτή την εβδομάδα. Ασυνήθιστα, στη Νότια Αφρική, δεν απαιτείται γονική άδεια για να εμβολιαστούν οι έφηβοι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ