ΗΠΑ αρτηριακή πίεση: Λόγω πανδημίας, λιγότεροι πολίτες φρόντισαν την υγεία τους


Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που μπορούσαν να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση σε υγιή επίπεδα μειώθηκε σημαντικά το 2020. Αφενός οι άνθρωποι απέφευγαν το ιατρείο, αφετέρου δεν μπορούσαν να λάβουν φροντίδα επειδή οι γιατροί τους έκλεισαν προσωρινά τα ιατρεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε το Σάββατο σε ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έδειξε ότι κατά μέσο όρο, μόνο το 53,3% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση πέρυσι. Πρόκειται για μια σαφή μείωση σε σύγκριση με το 60,5% το 2019.

Ο λόγος πίσω από την μείωση

“Υπήρχε σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης στην αρχή”. Αυτό ανέφερε η Alanna Chamberlain, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Mayo Clinic. “Στη συνέχεια, προφανώς, με μια πανδημία και τους ανθρώπους να έχουν λιγότερες επισκέψεις σε εσωτερικούς ασθενείς, είδαμε αυτή τη μεγάλη πτώση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης”. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να προκαλέσει βλάβη η ανεξέλεγκτη υπέρταση. Αν δεν ελέγχεται, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και πολλές άλλες παθήσεις, όπως η νεφρική νόσος.

Τώρα, το 2021, οι σωρευτικές επιπτώσεις, που επιταχύνθηκαν από την πανδημία, γίνονται εμφανείς. Οι γιατροί λένε ότι ο συνδυασμός της μη ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης και άλλων ελλείψεων που σχετίζονται με την πανδημία στην υγειονομική περίθαλψη έχει οδηγήσει σε έναν πιο άρρωστο πληθυσμό ασθενών συνολικά. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να χρειάζονται πιο εντατική και περίπλοκη φροντίδα σε νοσοκομεία που έχουν ήδη αραιώσει λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19. Οι ασθενείς εμφανίζονται με πιο σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια επειδή είναι χρόνια υπερτασικοί.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη της Mayo Clinic εξέτασε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από 24 συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο. Η Chamberlain και η ομάδα της ανέλυσαν αρχεία όσων ήταν σε θέση να διατηρήσουν μια ένδειξη της αρτηριακής πίεσης όχι μεγαλύτερη από 140/90 mm Hg. Το AHA και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας ορίζουν την υπέρταση ως 130/80 ή μεγαλύτερη. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120/80. Η Chamberlain σημείωσε επίσης πτώση στον αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση που επέστρεψαν στους γιατρούς τους για τις απαραίτητες επισκέψεις παρακολούθησης στην πανδημία: 31,7% το 2020, έναντι 36,7% το 2019.

Η μελέτη θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική, καθώς δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Και δεν παρακολουθεί μεμονωμένους ασθενείς με την πάροδο του χρόνου για να δει πώς οι μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης μπορεί να έχουν άμεσα επηρεάσει τα αποτελέσματα της υγείας τους. Αλλά ειδικοί λένε ότι η έρευνα είναι μόνο ένας δείκτης αυτού που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο μεταξύ των γιατρών: Ακόμη και όσοι δεν αρρώστησαν ποτέ με Covid-19, πολλοί έχουν υποστεί επιπτώσεις στην υγεία της πανδημίας που θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν:

  • Οι άνθρωποι αύξησαν το βάρος τους
  • Μπορεί να άρχισαν να καπνίζουν
  • Αγκάλιασαν την καθιστική ζωή
  • Μείωσαν την κίνηση στην καθημερινότητά τους
  • Αύξησαν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ