Εορτολόγιο Άγιος Φίλιππος: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα 14 Νοεμβρίου


Ο Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος γιορτάζει σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο. Μαζί του γιορτάζουν αναλυτικά όσοι φέρουν τα ονόματα: Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία, Φίλιππος, Φίλιππας, Φιλιππής και Φιλιππάκης. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι ως κατεξοχήν γιορτή για τον Άγιο Γρηγόριο έχει καθιερωθεί η 25η Ιανουαρίου κάθε έτους. Ο Άγιος Φίλιππος, ένας από τους δώδεκα αποστόλους του Ιησού, καταγόταν από την Γαλιλαία και συγκεκριμένα από την Βηθσαϊδά. Αφού πέρασε ολόκληρη τη ζωή του κηρύττοντας το λόγο του Θεού, ο Φίλιππος βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Ιεράπολη της Συρίας.

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος: Ποιος γιορτάζει σήμερα 14 Νοεμβρίου

Ο Απόστολος Φίλιππος γεννήθηκε στη Βηθσαΐδα, που ήταν κοντά στη Γαλιλαία. Κατείχε εξαιρετική γνώση των γραφών, που είναι τα βιβλία της Βίβλου που τώρα αποκαλούμε Παλαιά Διαθήκη. Όταν συνάντησε τον Ιησού, τον αναγνώρισε αμέσως ως τον Μεσσία που αναφέρεται στις γραφές και άρχισε να τον ακολουθεί. Αναφέρθηκε στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη ως ένας από τους αρχικούς μαθητές που ήταν παρών στο πλευρό του Ιησού σε πολλές βασικές στιγμές που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη. Μετά την Πεντηκοστή, δηλαδή όταν το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε μετά την ανάληψη του Ιησού στους ουρανούς μετά την ανάστασή Του, ο Φίλιππος άρχισε να κηρύττει στη Μικρά Ασία.

Τελικά έχασε τη ζωή του στην Ιερόπολη, η οποία βρισκόταν στη Φρυγία, μια περιοχή που σήμερα αποτελεί τμήμα της Ανατολίας στη σημερινή Τουρκία. Είναι ένας από τους Αποστόλους που πραγματικά σταυρώθηκαν. Ενώ κήρυττε, προσευχήθηκε και σκότωσε ένα φίδι που λάτρευαν οι ειδωλολάτρες στην Ιεράπολη. Ήταν μαζί με τον Απόστολο Βαρθολομαίο και την αδελφή του Μαριάμμα εκείνη την εποχή. Το γεγονός ότι το αγαπημένο τους φίδι σκοτώθηκε εξόργισε τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι καταδίκασαν τον Φίλιππο σε θάνατο. Σταυρώθηκε σε έναν παρόμοιο σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, μόνο που ο Φίλιππος ήταν ανάποδα. Ο τάφος του Αγίου Φιλίππου ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα το 2011 στη σύγχρονη Τουρκία στην επαρχία Ντενιζλί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ