Κρούσματα σήμερα: Ο δύσκολος Δεκέμβρης – Πόσες μολύνσεις θα έχουμε τα Χριστούγεννα


Κρούσματα σήμερα: Δύσκολος αναμένεται ο Δεκέμβριος αν συνεχιστεί η πίεση στις ΜΕΘ και δεν παρουσιαστεί μείωση στις μολύνσεις Covid – 19.

Μετά από έναν φονικό Νοέμβριο, με την Ελλάδα να μετρά μέχρι και το Σάββατο (13/11) 748 νεκρούς, ο πρώτος μήνας του χειμώνα αναμένεται ακόμα πιο δύσκολος αν οι ΜΕΘ δεν αποσυμφορηθούν. Οι ειδικοί άλλωστε δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού μιας και την εβδομάδα που έρχεται έχουν προβλέψει πως ο ΕΟΔΥ θα καταγράψει ακόμα και 10.000 κρούσματα, ίσως δε και τα ξεπεράσει.

Υπάρχει, ωστόσο, και το πιο αισιόδοξο σενάριο που βασίζεται σε στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας και αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για σταθεροποίηση του τέταρτου κύματος. Σε κάθε περίπτωση, τα άλματα της πανδημίας στους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων εδώ και δύο εβδομάδες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επιβάρυνση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία θα δοκιμάζονται όλο τον επόμενο, γιορτινό, μήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, το προβλεπτικό μοντέλο που «τρέχει» δείχνει να αυξάνεται η πανδημία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το σενάριο να ανακοινωθούν 10.000 κρούσματα ημερησίως ή και λίγο περισσότερα είναι αρκετά πιθανό. Όπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η αύξηση που καταγράφηκε μεταξύ του τετραημέρου 8/11 έως 11/11 σε σχέση με το αντίστοιχο της περασμένης εβδομάδας (1/11 έως 4/11) αφορούσε σε περίπου 1.200 κρούσματα περισσότερα στον κυλιόμενο μέσο όρο. Ακόμη και εάν ο ρυθμός αύξησης επιβραδυνθεί, για παράδειγμα αυξηθούν κατά 500 το αντίστοιχο τετραήμερο της ερχόμενης εβδομάδας, δεν είναι δύσκολο να δούμε σε συγκεκριμένες ημέρες από 9.000 έως 11.000 κρούσματα. «Ηδη φτάσαμε μια ανάσα από τα 9.000, με περισσότερα από 8.600 μια ημέρα της εβδομάδας που πέρασε. Εύχομαι πως το ανώτερο που θα φτάσουμε να είναι κοντά στα 9.000 και όχι στα 11.000», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο κ. Τζανάκης σημειώνει ότι τα Χριστούγεννα είναι πολύ μακριά για να είναι δυνατή μια πρόβλεψη, ωστόσο, εκτιμάται ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου να φανεί κάμψη στα κρούσματα, ώστε μεταγενέστερα να αρχίσουν να αποσυμφορούνται και τα νοσοκομεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ