Πιάσιμο στον αυχένα: Τρόποι ανακούφισης από τον πόνο και την δυσκαμψία στην ευρύτερη περιοχή

Το βλέπετε παντού. Στο σπίτι και το γραφείο, ενώ περπατάτε στο δρόμο, όταν οδηγείτε ή όταν στέκεστε στην ουρά. Το πιάσιμο στον αυχένα είναι το αποτέλεσμα της καταπόνησης των μυών κατά τη χρήση smartphones, tablets και υπολογιστών. Εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα και τους ώμους, δυσκαμψία και πόνο, ενώ επιδεινώνεται σταδιακά. Πέρυσι, οι Αμερικανοί αφιέρωσαν κατά μέσο όρο 5 ώρες και 53 λεπτά καθημερινά στα ψηφιακά μέσα. Από αυτά, 3 ώρες και 17 λεπτά την ημέρα ήταν αφιερωμένα σε μη φωνητικές δραστηριότητες σε κινητές συσκευές. Φανταστείτε ότι το 2013 ήταν αντίστοιχα μόλις 1 ώρα.

Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητά μας;

Πονοκέφαλοι, σπασμοί στον αυχένα και τρίξιμο των αρθρώσεων στους ώμους, που προκαλούνται από το να κρατάει κανείς ακίνητο τον αυχένα για μεγάλες περιόδους. Τι προκαλεί όμως το πιάσιμο στον αυχένα; Όταν εργάζεστε σε έναν υπολογιστή ή κοιτάζετε το τηλέφωνό σας προς τα κάτω, οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού πρέπει να συστέλλονται για να κρατήσουν το κεφάλι σας ψηλά. Όσο περισσότερο κοιτάτε προς τα κάτω, τόσο περισσότερο πρέπει να δουλέψουν οι μύες για να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλά. Αυτοί οι μύες μπορεί να κουραστούν και να πονέσουν υπερβολικά όταν κοιτάμε κάτω τα smartphone μας, δουλεύουμε σε υπολογιστές ή κοιτάμε κάτω τα tablet μας όλη μέρα. Αυτό είναι που ονομάζουμε πιάσιμο στον αυχένα.

Είναι διαδεδομένη η εσφαλμένη πεποίθηση ότι πρέπει κάποιος να κάθεται σε όρθια θέση όταν εργάζεται σε υπολογιστή. Όταν κάθεστε με την πλάτη σας ίσια, όχι μόνο ασκείτε πολλή δύναμη στους δίσκους στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Την ίδια στιγμή, οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού πρέπει να συστέλλονται για να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά. Έτσι, εάν κάθεστε ίσια για ώρες, μπορεί να καταλήξετε με πόνο τόσο στην πλάτη όσο και στον αυχένα. Ένας καλύτερος τρόπος για να καθίσετε είναι με την καρέκλα στις 25-30 μοίρες με μια καλή οσφυϊκή υποστήριξη για να αποτρέπεται η κλίση. Σε αυτή τη θέση, οι δίσκοι στην πλάτη, καθώς και ο λαιμός, υπόκεινται σε πολύ μικρότερες δυνάμεις και οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού δεν χρειάζεται να συστέλλονται για να κρατήσουν το κεφάλι σας ψηλά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του tech neck;

Πονοκέφαλοι, δύσκαμπτος αυχένας, σπασμοί στον αυχένα και πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες σας είναι κοινά παράπονα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι δυσκολεύονται να κοιτάξουν ψηλά αφού κοιτάξουν κάτω για πολλή ώρα. Σε σοβαρές καταστάσεις, μπορεί να έχετε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα ή αδυναμία που πέφτει στα χέρια σας εξαιτίας ενός τσιμπημένου νεύρου στον λαιμό σας. Αρχικά, οι μύες πρέπει να τεντωθούν για να κρατήσουν το κεφάλι σας ψηλά. Αλλά οι μύες σφίγγονται και ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους δίσκους. Αυτό κάνει τους δίσκους να φθείρονται πιο γρήγορα, και μπορεί να διογκωθούν ή ακόμα και να σπάσουν. Εάν η ρήξη του δίσκου χτυπήσει ένα νεύρο, μπορεί να νιώσετε πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι, το οποίο μπορεί να καταλήξει να απαιτεί χειρουργική θεραπεία.

 

Πώς μπορεί κανείς να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πόνου στον αυχένα;

  • Να σηκώνεστε και να κινείστε συχνά. Εάν κάνετε καθιστική εργασία, τουλάχιστον κάθε 15-30 λεπτά, θα πρέπει να σηκώνεστε και να περπατάτε, ακόμα κι αν είναι για ένα λεπτό. Αυτό θα κάνει το αίμα να κυκλοφορεί και θα φέρει τον λαιμό σας σε διαφορετική θέση. Δεν είναι καλό μόνο για το λαιμό σας, αλλά και για το υπόλοιπο σώμα σας. Μελέτες δείχνουν ότι το να κάθεσαι για μεγάλες περιόδους είναι επικίνδυνο για την καρδιά σου και ότι οδηγεί σε μείωση της διάρκειας ζωής.
  • Πάρτε μια καρέκλα με πολύ καλή οσφυϊκή υποστήριξη και γέρνετε πίσω όσο εργάζεστε. Αυτό θα αφαιρέσει την πίεση από τους μύες του λαιμού, ώστε να μην καταπονούνται. Μπορείτε να καταλάβετε εάν γέρνετε επαρκώς προς τα πίσω κάνοντας τα εξής: Πρώτον, εάν επρόκειτο να αποκοιμηθείτε σε αυτή τη θέση, ο λαιμός σας θα πρέπει να πέσει προς τα πίσω. Εναλλακτικά, αν βάλετε το χέρι σας στο πίσω μέρος του λαιμού σας, καθώς γέρνετε προς τα εμπρός, θα διαπιστώσετε ότι οι μύες του λαιμού συστέλλονται και σκληραίνουν.
  • Δείτε αν μπορείτε να δουλέψετε όρθιος, όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here