Διάσειση άσκηση: Αντί για πλήρη ακινησία, προτείνεται η ήπια αερόβια άσκηση


Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα, φαίνεται πως έφηβοι αθλητές αναρρώνουν από διάσειση νωρίτερα εάν κάνουν ελαφριά αερόβια άσκηση αντί να ξεκουράζονται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Αυτό τουλάχιστον προτείνει νέα έρευνα. Αντί για τη λεγόμενη “θεραπεία με χουχούλιασμα”, η νέα θεραπεία που υποστηρίζεται από έρευνα συμβουλεύει τους νεαρούς ασθενείς με διάσειση να σηκώνονται από το κρεβάτι και να κάνουν συγκρατημένη άσκηση νωρίτερα. “Αυτό που διαπίστωσε η έρευνα ήταν ότι οι έφηβοι δυσκολεύονταν να αναρρώσουν από διάσειση που σχετίζονται με τον αθλητισμό, αν τους κλείναμε εντελώς”, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τράβις Μίλερ, από το Penn State Health Sports Medicine.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Οι πρόσφατες μελέτες μας δείχνουν ότι είναι εντάξει να επιστρέψουμε σε κάποιες ελαφριές ασκήσεις υπό συνθήκες, εάν παρακολουθούμαστε από εκπαιδευμένους επαγγελματίες”. Αυτό δήλωσε ο Μίλερ σε δελτίο τύπου του Penn State. “Η εφαρμογή ελαφριάς άσκησης που δεν επιδεινώνει τα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάρρωσης και στην ταχύτερη επιστροφή των αθλητών μας σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες”. Η θεραπεία για εφήβους με υποψία ή διαγνωσμένη διάσειση ξεκινά συνήθως με 24 έως 48 ώρες σχετικής ανάπαυσης, ακολουθούμενη από προσεκτική άσκηση.

Οι ασθενείς συνήθως ξεκινούν με ελαφριά cardio, όπως:

  • το περπάτημα
  • το ελλειπτικό
  • το στατικό ποδήλατο.

Αντιθέτως, δεν θα ήταν καλό να ξεκινήσει από την αρχή με το συμβατικό ποδήλατο, όπου θα μπορούσε να πέσει και να τραυματίσει το κεφάλι του. Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν και οι μέρες περνούν, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Οι νεαροί αθλητές μπορεί να θέλουν να επιστρέψουν βιαστικά στην πλήρη δραστηριότητα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καλή ιδέα γιατί μπορεί να εμφανίσουν χρόνια συμπτώματα:

  • πονοκεφάλους
  • ομιχλώδη σκέψη
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε περαιτέρω διάσειση

“Αναγνωρίζουμε ότι θέλουν να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εμείς, ως επαγγελματίες της αθλητιατρικής το θέλουμε επίσης. Μεγαλώσαμε αγαπώντας να παίζουμε. Έχουμε εκπαιδευτεί για να σας φέρουμε πίσω με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο,” επεσήμανε ο Μίλερ. “Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα συμπτώματα επιλύονται επιτυχώς και ότι τηρούμε όλες τις οδηγίες για ανάκαμψη πριν επιστρέψουμε στο γήπεδο, το γήπεδο ή το παγοδρόμιο”, είπε, τονίζοντας ότι αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες επαναλαμβανόμενης διάσεισης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ