Νόσος Αλτσχάιμερ: Δυνατότητα ανίχνευσης με βασική εξέταση αίματος

Νόσος Αλτσχάιμερ: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για απλά, φθηνά, μη επεμβατικά και εύκολα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ» Πού βρισκόμαστε στη θεραπεία και την πρόληψη του Αλτσχάιμερ; Ο ιατρικός συνεργάτης του Fox News, Δρ. Nicole Saphier, σχετικά με την πιθανότητα εμβολίου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει περισσότερο από το 80% των ανθρώπων με αυξημένη πιθανότητα να έχουν αμυλοειδές στον εγκέφαλο, μια πρωτεΐνη που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στις διεθνείς κλινικές δοκιμές της Βοστώνης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Συνέδριο για τη νόσο: Σε ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η πρωτεΐνη αμυλοειδούς συσσωματώνεται για να σχηματίσει πλάκες που συγκεντρώνονται μεταξύ των νευρώνων για να διαταράξουν την κυτταρική λειτουργία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Επειδή αυτές οι πλάκες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών πριν εμφανιστούν τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, παραδοσιακά παραγγέλνεται τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για τον εντοπισμό αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Η C2N Diagnostics, ωστόσο, ανέπτυξε μια εξέταση αίματος που ονομάζεται PrecivityAD που προβλέπει με ακρίβεια το επίπεδο του αμυλοειδούς που ήταν σε σάρωση PET το 81% των περιπτώσεων.

«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με βάση το αίμα είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για την ανίχνευση αλλαγών στον εγκέφαλο μεταξύ ανθρώπων που δεν παρουσιάζουν ακόμη συμπτώματα απώλειας μνήμης», δήλωσε η Δρ. Reisa Sperling, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας του Αλτσχάιμερ στο Brigham and Women’s Hospital -Κύριος ερευνητής για τη μελέτη, σύμφωνα με δήλωση.

Η εξέταση αίματος θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε κλινική δοκιμή με στόχο την πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ σε μια μελέτη που ονομάζεται μελέτη AHEAD, σύμφωνα με έκθεση.

«Η Μελέτη AHEAD ελέγχει εάν μια ερευνητική θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις πρώτες εγκεφαλικές αλλαγές λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο αργότερα στη ζωή τους», σύμφωνα με τον ιστότοπο της μελέτης.

Ο Δρ. Sperling σημειώνει ότι ένας άλλος στόχος είναι η στρατολόγηση ενός διαφορετικού πληθυσμού συμμετεχόντων που ελπίζουν ότι η εξέταση αίματος θα μειώσει τα εμπόδια για τη συμμετοχή στη μελέτη, επειδή οι έγχρωμοι συχνά υποεκπροσωπούνται σε δοκιμές Alzheimer.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το NIH και το Eisai και εγγράφει 1.165 συμμετέχοντες ηλικίας 55 έως 80 ετών από τη Βόρεια Αμερική σε περισσότερα από 75 ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις αίματος που αξιολογούνται επί του παρόντος για την πρόβλεψη της νόσου του Αλτσχάιμερ μετρούν τα επίπεδα στο αίμα μιας διαφορετικής πρωτεΐνης που ονομάζεται phospho-tau181, η οποία συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για απλά, φθηνά, μη επεμβατικά και εύκολα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων η Μαρία Κ. Καρίλο, επικεφαλής επιστήμης της Ένωσης Αλτσχάιμερ. Η εξέταση αίματος PrecivityAD κοστίζει 1.250 $ (αλλά με οικονομική βοήθεια μπορεί να μειώσει τα έξοδα από την τσέπη σε περίπου $25 έως $400), ενώ οι σαρώσεις PET κοστίζουν περίπου $5.000 και δεν καλύπτονται συνήθως από ασφάλιση, σύμφωνα με μια έκθεση.

Η εξέταση αίματος θα παράγει ταχύτερα αποτελέσματα που κοστίζουν λιγότερο από τις σαρώσεις PET, που είναι επί του παρόντος το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, είπε ο Carrillo.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here