Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τους αζήτητους νεκρούς – Το 1968 και η σημερινή πραγματικότητα


Με καθυστέρηση πολλών ετών η Πολιτεία προχωρεί πλέον στην μεταρρύθμιση του παρωχημένου νομικού πλαισίου για τις «αζήτητες σορούς», το οποίο μετράει ήδη 53 χρόνια. Κατά την οικονομική και μεταναστευτική κρίσης η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που δεν είχε εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν. Τα ψυγεία νοσοκομείων και νεκροτομείων γέμισαν με σορούς ανθρώπων αγνώστων στοιχείων που κανείς δεν αναζητούσε. Σε πολλές περιπτώσεις ο συντονισμός για τη διαχείριση των σορών αυτών γινόταν και γίνεται με διαδικασίες που δεν ήταν αμιγώς θεσμοθετημένες. Έτσι, αποφασίσθηκε πως ήλθε η ώρα το νομικό πλαίσιο να επικαιροποιηθεί.

Μέχρι και σήμερα το καθεστώς των αζήτητων σορών το καθορίζει ο Αναγκαστικός Νόμος 445/1968 «Περί Νεκροταφείων και ενταφιασμού νεκρών». Στο άρθρο 3 του εν λόγω νόμου αναφέρονται τα εξής: «Αζήτητα πτώματα παραδίδονται υποχρεωτικώς εις τα ανατομικά ή παθολογοανατομικά εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων ένθα διαφυλάσσονται εν ταριχεύσει τουλάχιστον επί 10ήμερον δι’ ενδεχομένην περίπτωσιν αναζητήσεως. Ως τοιαύτα νοούνται τα πτώματα δι’ α βασίμως διαπιστούται ότι εισίν τελείως εγκαταλελειμμένα ή καθίσταται αδύνατος η αναγνώρισις τούτων ή υφίσταται αδυναμία παραλαβής παρ’ οικείων ή συγγενών».

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η διάταξη αυτή ανταποκρινόταν σε μια εποχή που οι αζήτητες σοροί σε ετήσια βάση ήταν μετρημένες στα δάκτυλα. Σήμερα που το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις οι εν λόγω διατάξεις δεν ανταποκρίνονται στην κοινωνική ανάγκη.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιλήφθηκε το πρόβλημα και τις διαστάσεις του και ανέθεσε σε ομάδα εργασίας, στην οποία μετέχουν δικαστικοί, ιατροδικαστές και δικηγόροι, την υποβολή πρότασης για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Η σχετική πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαΐου 2022.

Τι συμβαίνει στην πράξη

Στην πράξη το παρωχημένο νομικό πλαίσιο του 1968 έχει ξεπεραστεί. Νοσοκομεία, ελληνική αστυνομία και εισαγγελικές αρχές έχουν θεσπίσει μία διαδικασία προκειμένου οι διάδικοι η ταφή των αζήτητων σωρό να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία είναι αρκετά γραφειοκρατική και απαιτεί αρκετά στάδια.

Από τι στιγμή που η σορός μεταφερθεί στο εργαστήριο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας ακολουθούν τα εξής βήματα. Αρχικά διενεργείται νεκροψία/νεκροτομή παρουσία της αστυνομίας. Λαμβάνονται φωτογραφίες, δαχτυλικά αποτυπώματα όπου αυτό είναι εφικτό και καταγράφονται και ιδιαίτερα στοιχεία (τατουάζ, σημάδια γέννησης, δυσπλασίες, κ.α.). Ταυτόχρονα λαμβάνεται δείγμα DNA το οποίο αποστέλλεται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Αφού διαπιστωθεί ο θάνατος ασθενούς η κοινωνική υπηρεσία του εκάστοτε νοσοκομείου αναζητεί τα συγγενικά του πρόσωπα. Εάν δεν μπορεί να τα εντοπίσει τότε απευθύνεται στην αστυνομία ή ακόμη και στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Η αστυνομία ξεκίνα να ερευνά προκειμένου να βρει τους συγγενείς του νεκρού. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή αναζήτηση μπορεί να διαρκέσει για ημέρες ή για μήνες. Σε περίπτωση που βρεθεί συγγενής του θανόντος και δεν μπορεί να αναλάβει τα έξοδα της ταφής του, τότε το δηλώνει στο Αστυνομικό Τμήμα (υπεύθυνη δήλωση οικονομικής αδυναμίας).

Αφού ολοκληρώθηκε αυτό το βήμα, τα νοσοκομεία αναθέτουν την ταφή της σορού σε γραφείο τελετών με τα οποίο έχουν συμβληθεί. Αν ο νεκρός ήταν ασφαλισμένος τότε το έξοδο καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο. Εάν δεν ήταν τότε πληρώνεται από το νοσοκομείο. Αφού δοθεί εισαγγελική εντολή η σορός ενταφιάζεται.

Σε ποιους χρόνους γίνεται αυτό; Για σορούς που βρίσκονται στα νοσοκομεία, εφόσον δεν αναγνωριστούν εντός 40 ημερών τότε αποδεσμεύονται από το νοσοκομείο και την ιατροδικαστική υπηρεσία και ενταφιάζονται, με τη διαδικασία που προαναφέρθηκε. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις έχει απαιτηθεί η παρέλευση και ακόμη μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος. Σε κάποια νεκροτομία ιατροδικαστικών υπηρεσιών κάποιες σοροί παραμένουν έως και για ένα χρόνο.

Οι αζήτητες σοροί που προέρχονται από τα νοσοκομεία και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας συνήθως ενταφιάζονται στο Κοιμητήριο του Σχιστού. Σε πολλές περιπτώσεις μεταναστών αγνώστων στοιχείων που χάνουν τη ζωή τους στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος στην προσπάθεια διέλευσης των συνόρων, ο ενταφιασμός τους γίνεται στο νεκροταφείο της Σιδηρώ στο δήμο Σουφλίου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ