Επιστράτευση γιατρών: Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σήμερα – Τα επόμενα βήματα

Κρίσιμη ημέρα σήμερα για την ενεργοποίηση του μέτρου της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στηριχθεί το ΕΣΥ που δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, το πρωί στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στηριχθεί το ΕΣΥ που δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού καθώς η μέχρι στιγμής ανταπόκριση ήταν μικρότερη του αναμενομένου.

Όπως έγραφε το Newsbomb.gr το βράδυ της Κυριακής ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που ανταποκρίθηκε στην έκκληση για βοήθεια ήταν περίπου 20, αριθμός πολύ μικρότερος από αυτός που κρίνεται ικανοποιητικός για την στήριξη του ΕΣΥ.

Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το μέτρο της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών τότε από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης, η σχετική διαδικασία θα χρειαστεί περίπου δύο 24ωρα για να ολοκληρωθεί.

Οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων σε σύνοδο που διεξήχθη το Σάββατο στην Αθήνα εξέφρασαν, πάντως, την αντίθεσή τους με το μέτρο της επιστράτευσης με βασική ένστασή τους την προσαρμογή του νομικού πλαισίου όσον αφορά το ζήτημα της αστικής ευθύνης. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διατύπωσε τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ.

Πάντως σόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκαναν σαφές πως από σήμερα, Δευτέρα, θα αρχίσει η διαδικασία της επιστράτευσης σε περίπτωση που δεν ενταχθούν στο ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί, κάτι το οποίο είχε γράψει από το μεσημέρι της Κυριακής (14.11) το Newsbomb.gr.

Η προτεινόμενη διάταξη για την αστική ευθύνη

«Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:

(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,

(ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,

(iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here