To Ελεγκτικό Συνέδριο και η Cosmote, η δραστήρια ΕΡΕΤΒΟ και ο επόπτης των «Big Four»


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Νέα εποχή για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Την τεχνολογική αναβάθμιση των Κεντρικών Πληροφοριακών Υποδομών και του πανελλαδικού δικτύου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέλαβε η Cosmote. Η σχετική σύμβαση συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη προ ημερών και το έργο θα παραδοθεί μέσα στους επόμενους 13 μήνες. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριακών υποδομών του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι παλαιό και τεχνολογικά απαρχαιωμένο, δεν υποστηρίζεται σε επίπεδο εξοπλισμού και λογισμικού (end of life support) και δεν είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικά το τόσο απαιτητικό, σύνθετο και εθνικά αναγκαίο έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε 13 μήνες από σήμερα θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει ένα σύγχρονο πανελλαδικό δίκτυο πληροφοριακών υποδομών, θα είναι εξοπλισμένο με εργαλεία ικανά να φέρουν εις πέρας κάθε μορφής ελέγχους και θα βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας ως προς τις υποδομές τηλεδιάσκεψης και τηλεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως για την καλή εκτέλεση του έργου η Cosmote κατέθεσε εγγυητική επιστολή 163.472 ευρώ και για την χορήγηση προκαταβολής, κατέθεσε εγγυητική επιστολή 817.362 ευρώ!

Προσωπική υπόθεση

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο των τελευταίων μηνών έχει έλθει να αναδείξει πρόσθετα τη σημασία του έργου της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και το πόσο κρίσιμο είναι να κατασκευαστεί χωρίς καθυστερήσεις. Η πρώτη φάση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας «Άλσος Βεΐκου – Γουδή» , που είναι σε εξέλιξη, έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Και σίγουρα η γραμμή αυτή θα περιορίσει τον αριθμό των οχημάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ωστόσο, «game changer» θα είναι η επέκταση της Γραμμής 4 προς Ψυχικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Πεύκη και Λυκόβρυση , η οποία θα αλλάξει την εικόνα τον βασικών οδικών αξόνων και ειδικά της Λεωφόρου Κηφισίας. Το συνολικό αυτό έργο προϋπολογισμού 3,8 δισ. ευρώ, θα διαθέτει 38 χλμ. γραμμής και 35 σταθμούς και αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να δώσει την οριστική λύση στα προβλήματα μετακινήσεων και κυκλοφορίας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Κουρέτας γνωρίζουν τη σημασία του έργου και για το λόγο αυτό το παρακολουθούν σαν να πρόκειται για «προσωπική υπόθεση».

Η δραστήρια ΕΡΕΤΒΟ

Ήδη οι πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό εξελίσσονται ομαλά, με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ να είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Η ΕΡΕΤΒΟ ανέλαβε να διεκπεραιώσει εντός 30 μηνών όλες τις αρχαιολογικές εργασίες (μεταφορές προτομών, αγαλμάτων, κ.α..), αλλά και τις μετατοπίσεις δικτύων της γραμμής «Άλσος Βεϊκου- Γουδή», με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 33,5 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική εταιρεία που τρέχουν οι Γιώργος Ρωμοσιός και Νικόλαος Ρομοσιός (σ.σ. δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος ο πρώτος γράφει το επίθετό του με ωμέγα και ο δεύτερος με όμικρον) είναι εξαιρετικά δραστήρια. Είναι ενδεικτικό πως εκτός από τις εργασίες στην Γραμμή 4 του Μετρό κατασκευάζουν παράλληλα το νέο κτίριο του Δημαρχείου Χαλανδρίου, το νέο Δημαρχιακό Μεγάρου του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, ανακαινίζουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομεία και τρέχουν και κατασκευές σε λιμενικές υποδομές.

Η PCAOB και η Ελλάδα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι διοικήσεις των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών στην Ελλάδα, αλλά και οι διοικήσεις συγκεκριμένων ελληνικών επιχειρήσεων, τις εν εξελίξει διοικητικές αλλαγές στην Αμερικανική Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Public Company Accounting Oversight Board – PCAOB), δηλαδή της Αρχής που εποπτεύει τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς λογιστές τόσο στις ΗΠΑ, όσο και εκτός των ΗΠΑ. Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) διόρισε προ ημερών ως επικεφαλής της PCAOB την Έρικα Γουίλιαμς, στέλεχος με μεγάλη θητεία στη SEC. Παράλληλα, διόρισε στο ΔΣ της Αμερικανικής Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και τρία νέα μέλη. Αυτή η σημαντική αλλαγή προσώπων έγινε υπό το βάρος επικρίσεων που υποστήριζαν πως η PCAOB τα τελευταία χρόνια ακολουθούσε μια προσέγγιση «απορρύθμισης» που έδινε λιγότερη έμφαση στην επιβολή των κανόνων ανεξαρτησίας και ήταν πιο «ελαστική» ως προς τα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Με τα νέα πρόσωπα αυτές οι πρακτικές θα λάβουν τέλος, κάτι που αποτελεί επιθυμία και του αμερικανικού Κογκρέσου. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η εν εξελίξει αυστηροποίηση του εποπτικού περιβάλλοντος στις ΗΠΑ αφορά και στην Ελλάδα. Γιατί; Στελέχη των PwC Greece και Deloitte Greece έχουν προσφάτως περάσει από ακρόαση από την PCAOB για το ρόλο τους σε υποθέσεις ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονταν στο Nasdaq και οι οποίες αποδείχθηκε πως είχαν εξωραϊσμένες οικονομικές καταστάσεις. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως η PCAOB θα διενεργήσει και δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μια σειρά από χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι «Big Four» (Deloitte, Ernst & Young, KPMG,PwC), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

MSCI Standard Greece

Στο ρυθμό των δεικτών της MSCI θα κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας τις επόμενες ημέρες. Από τις 17 Νοεμβρίου ο βασικός δείκτης MSCI Standard Greece θα έχει στη σύνθεσή του τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE, ΔΕΗ, Alpha Bank και Eurobank, και ήδη σημειώνονται αυξημένες εισροές κεφαλαίων σε κάποιους εξ αυτών των τίτλων. Αλλά οι τοποθετήσεις δεν έχουν τελειώσει. Κατά πληροφορίες passive funds που ακολουθούν τον MSCI έχουν δώσει εντολές σε επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες να προβούν σε συγκεκριμένες αγορές. Η συνέχεια στο ταμπλό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ