Προ των πυλών νέα μέτρα «φρένο» στη διασπορά: Ποια σενάρια εξετάζουν οι ειδικοί – Μέχρι την Τετάρτη οι ανακοινώσεις


Προ των πυλών βρίσκονται νέα μέτρα «φρένο» στη διασπορά, μετά την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε ολόκληρη τη χώρα. Τα νέα μέτρα δεν θα επιφέρουν αλλαγές στους εμβολιασμένους πολίτες καθώς μέχρι στιγμής οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αφορούν σε περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει αύριο ή την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία και το αποτύπωμα της πανδημίας στο ΕΣΥ. Ήδη στο «τραπέζι» της Επιτροπής βρίσκεται πακέτο μέτρων αποκλειστικά για ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα, εξετάζεται:

Μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,

Επαναφορά της τηλεργασίας για συγκεκριμένους εργασιακούς τομείς.

Θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, με στόχο τη μείωση του συνωστιμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επέκταση της χρήσης μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους. Και χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,

Σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών και περιττών μετακινήσεων.

Πρόσβαση με αρνητικό rapid τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Παράλληλα, εξετάζεται η υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο  ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης. Όπως δήλωσε, «εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική. Κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Ανέφερε πως «είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα».  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών».

Όπως είπε, «το φράγμα των 7 εκατομμυρίων πολιτών είναι πλέον πολύ κοντά. Πρέπει όμως να πάμε ακόμη πιο ψηλά από αυτό για να μειώσουμε τους κινδύνους». Και σημείωσε: «σε όρους νοσηλειών ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων ανθρώπων. Ή διαφορετικά, αν είχαμε καταφέρει σήμερα να είναι εμβολιασμένο αντί για το 80% το 95% των ηλικιών 60+, οι βαριές νοσηλείες στις ΜΕΘ θα ήταν περίπου 100 αντί για 480».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ