Κίνα-ΗΠΑ: Σήμερα η κρίσιμη βιντεοδιάσκεψη κορυφής Μπάιντεν, Τζινπίνγκ – Τι θέλουν οι δύο ηγέτες


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, την ώρα που βαθαίνουν οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου

HΠΑ και Κίνα εξέπληξαν πολλούς την περασμένη εβδομάδα με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη. Την ίδια ώρα ωστόσο αυξάνονται οι ανησυχίες για μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ταϊβάν, όπου αυξάνεται η ένταση.

Στην τρίτη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν με αρκετά ακανθώδη θέματα στις διμερείς σχέσεις. Η κυβερνοασφάλεια, το εμπόριο και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι, ανέφεραν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ, καθώς και τρόπους συνεργασίας στους τομείς όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας».

Οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει δύο φορές από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, αλλά και οι δύο έχουν αναγνωρίσει προβλήματα στη σχέση τους.

Γράφοντας στην Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη εβδομάδα, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να επαναφέρει τις σχέσεις σε καλό δρόμο. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία ήταν «η μόνη σωστή επιλογή».

Τι θέλει ο Μπάιντεν

Οι προσδοκίες είναι μικρές, αλλά το γεγονός ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί είναι από μόνο του ένα σημαντικό επίτευγμα. Και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να επιδιορθώσουν τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, η οποία έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια.

Η Ταϊβάν πιθανότατα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Ο Μπάιντεν θέλει να δεσμευτεί ο Σι ότι θα διατηρήσει την ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο έχει δείξει αυξανόμενη προθυμία να εντείνει τη στρατιωτική πίεση στο νησί. Σε αντάλλαγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να καθησυχάσει τον Κινέζο ομόλογό του ότι η Αμερική δεν παίρνει θέση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ταϊβάν.

Η συνάντηση θα είναι επίσης η ευκαιρία του Μπάιντεν να πείσει τον Σι ότι η στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για την Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σταθερό πλαίσιο για τη διμερή σχέση. Το δόγμα του Μπάιντεν για την Κίνα είχε προηγουμένως συνοψιστεί από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν – «ανταγωνισμός όταν πρέπει, συνεργασία όταν είναι δυνατό και αντιπαράθεση όταν επιβάλλεται».

Ωστόσο, το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι τα ζητήματα συνεργασίας, όπως η δράση για το κλίμα, δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα σημεία αντιπαράθεσης στις διπλωματικές σχέσεις. «Αν όλη η όαση περιβάλλεται από ερήμους, τότε αργά ή γρήγορα, η «όαση» θα γίνει έρημος», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τον Σεπτέμβριο. Θα φέρουν οι συνομιλίες νερό στις «ερήμους» για να σβήσουν τις φωτιές;

Τι θέλει ο Σι Τζινπίνγκ

Ταϊβάν και συζήτηση – δύο λέξεις συνοψίζουν τις βασικές ανησυχίες της Κίνας καθώς ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται να συνομιλήσει μέσω Zoom τον Αμερικανό ομόλογό του.
Η νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας, με τον δικό του δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, φαίνεται σαν ένα σκοτεινό ζήτημα για πολλούς εκτός Ασίας.

Για το Πεκίνο όμως, η Ταϊβάν είναι η επαρχία που πάντα ήθελε να επανενωθεί πλήρως με τη «μητέρα πατρίδα». Ο Σι Τζινπίνγκ μιλά για αυτό ως αναπόφευκτο. Γνωρίζει ότι θα μείνει στην ιστορία αν γίνει ο άνθρωπος που θα το κάνει.

Αλλά μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί την Ταϊβάν εάν η Κίνα επιτεθεί. Ο Σι Τζινπίνγκ θα θέλει διευκρινίσεις. (Στο μεταξύ, γνωρίζουμε από δορυφορικές εικόνες σε πρόσφατες αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι ο κινεζικός στρατός χρησιμοποιεί δομές σε σχήμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου για πρακτική εξάσκηση στο «στόχο».)

Η προοπτική ενός πολέμου εξηγεί γιατί οι συνομιλίες βρίσκονται επίσης στην κορυφή της λίστας επιθυμιών στην «εικονική σύνοδο κορυφής» Οι σχέσεις βρίσκονται σε δύσκολο σημείο – μια έκθεση με εντολή του Λευκού Οίκου από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ επανέλαβε δύο φορές μέχρι τώρα την έλλειψη διαφάνειας της Κίνας σχετικά με την έρευνα για την προέλευση της Covid-19.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο με κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Επίσης έχει οικοδομήσει συμμαχίες για να αμφισβητήσει την επιρροή και τη δύναμη της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η τελευταία γραμμή στο ανακοινωθέν από την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές είχαν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι «ο ανταγωνισμός δεν θα οδηγούσε σε σύγκρουση».

Η επανίδρυση πολυεπίπεδων μηχανισμών για συναντήσεις, διαπραγματεύσεις και συνομιλίες διασφαλίζει ότι θα συμβεί αυτό που διεμήνυσαν Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Με πληροφορίες απο BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ