Ήπαρ βλάβη: Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αποτελούν τον κυριότερο κίνδυνο για το συκώτι μακροπρόθεσμα

Το συκώτι φιλτράρει τις τοξίνες από το σώμα σας, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο να διατηρήσετε αυτό το σημαντικό όργανο υγιές. Και συχνά, όταν μιλάμε για ηπατική βλάβη, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το αλκοόλ. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία ποτών είναι αυτό που συνήθως βλάπτει το συκώτι. Σε αντίθεση με το αλκοόλ, δεν υπάρχει ελάχιστη απαιτούμενη ηλικία για αυτό το είδος ποτού, δηλαδή για τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Η μελέτη που Framingham Heart ξεκίνησε στην περιοχή της Βοστώνης το 1948. Έχει μια συνεχή και σημαντική επιρροή στην εκπαίδευση του κοινού ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα και η διατροφή) μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και τη μακροζωία.

Τώρα, ερευνητές ιατρικής και δημόσιας υγείας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ) δημοσίευσαν μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση στην Κλινική Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία, με βάση την τρέχουσα φάση της Καρδιολογικής Μελέτης Framingham.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι διεξήγαγαν μια προοπτική μελέτη παρατήρησης συμμετεχόντων από τις κοόρτες Τρίτης Γενιάς και Απογόνων του FHS. Αυτό το δείγμα βρίσκεται υπό εξέταση από το 2002 περίπου. Αυτή η φάση εξέτασε 1.636 απογόνους της αρχικής κοόρτης μελέτης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 63 έτη, ενώ η μέση ηλικία της τρίτης γενιάς ήταν 48. Το 52% αυτού του συνόλου ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συχνότητα με την οποία πίνουν αναψυκτικά ή σόδα με ζάχαρη και οι ερευνητές στάθμισαν αυτές τις αναφορές με βάση τη συχνότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.  Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος επηρεάζει έναν στους τέσσερις Αμερικανούς. Το NIH λέει ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να μην οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του ήπατος.

Σύμφωνα με αυτό το μέρος της Καρδιολογικής Μελέτης Framingham, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να προληφθεί με την αποκοπή των ποτών με ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη συχνά, δηλαδή όσοι ανέφεραν ότι έπιναν πάνω από μία φορά την ημέρα έως περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα, είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες μη αλκοολούχων λιπαρών ηπατική νόσο, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές. Οι «περιστασιακοί» καταναλωτές ποτών με ζάχαρη (δηλαδή, από μία φορά το μήνα έως λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα) είδαν επίσης «πιο δυσμενή αύξηση στο ηπατικό λίπος σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές», αναφέρουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here