Παιδικό τραύμα υγεία: Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος κακής ψυχικής και σωματικής υγείας

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ένα παιδικό τραύμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κακής ψυχικής και σωματικής υγείας αργότερα στη ζωή. Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 2.900 απαντήσεις στην Έρευνα για την Οικογενειακή Βία της Νέας Ζηλανδίας του 2019. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι περίπου το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν είχαν ανεπιθύμητα συμβάντα στην παιδική τους ηλικία. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έχει βιώσει τουλάχιστον ένα παιδικό τραύμα, ενώ το ένα τρίτο ανέφερε περισσότερα από ένα.

Η μελέτη περιελάμβανε οκτώ τύπους παιδικών αντιξοοτήτων:

 • συναισθηματική
 • σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
 • μεγάλωμα σε ένα νοικοκυριό όπου υπήρχε βία
 • κατάχρηση ουσιών
 • ψυχική ασθένεια
 • διαζύγιο
 • μέλος του νοικοκυριού στη φυλακή

Σε σύγκριση με εκείνους χωρίς παιδικό τραύμα, η κακή ψυχική υγεία ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο διαδεδομένη μεταξύ εκείνων που βίωσαν τέσσερα ή περισσότερα ανεπιθύμητα συμβάντα στην παιδική ηλικία. Η ψυχική υγεία ταξινομήθηκε ως κακή εάν ένα άτομο είχε διαγνωστεί με μια μακροχρόνια πάθηση ή είχε λάβει πρόσφατα αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για τον ύπνο. Ακόμη και ένα μόνο είδος παιδικής αντιξοότητας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας. Δύο ή περισσότερες συσχετίστηκαν με υψηλότερες πιθανότητες αναπηρίας και τέσσερις ή περισσότερες με χρόνια προβλήματα σωματικής υγείας.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που είχαν βιώσει συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ήταν μάρτυρες διαπροσωπικής βίας ή ζούσαν σε ένα σπίτι όπου υπήρχε κατάχρηση ουσιών. Οι πιθανότητες άσθματος ήταν υψηλότερες μεταξύ εκείνων που προέρχονταν από ένα νοικοκυριό με κατάχρηση ουσιών, ψυχική ασθένεια ή διαζύγιο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Child Abuse & Neglect. Οι τοξικοί στρεσογόνοι παράγοντες στην παιδική ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή σε πολλές πτυχές της υγείας μας.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι το παιδικό τραύμα μπορεί να επηρεάσει τα εξής:

 • νευρολογική και ορμονική ανάπτυξη
 • φλεγμονές
 • γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες
 • πιθανότητα επικίνδυνων συμπεριφορών όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση ουσιών

Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες δεν εξήγησαν πλήρως τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η πολιτική και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι σημαντικά από μόνα τους, αλλά δεν θα μετριάσουν πλήρως τις επιπτώσεις των δυσμενών παιδικών εμπειριών. Τα ευρήματα θα πρέπει να δώσουν ώθηση για τη δημιουργία εκτεταμένων πρωτοβουλιών πρόληψης και παρέμβασης. Απαιτούνται στρατηγικές που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, αλλά δεν θα αμβλύνουν από μόνες τους πλήρως τις συνέπειες των δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here