Μαρία Θεοδωρίδου: Η γ’ δόση πιθανώς να είναι το τελικό σχήμα εμβολιασμού με 3 δόσεις και ετήσια αναμνηστική


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (15/11) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι 11 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού υπάρχει πλέον σημαντική γνώση και εμπειρία. Όπως είπε, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα ενθουσιασμού. Η αρχική αιασιόδοξη άποψη ότι τα εμβόλια μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση και εξαφάνιση του ιού. δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα. Μοιάζει ότι ο ιός του κορωνοϊού, όπως και της γρίπης, θα είναι ένας ακόμη ιός ενδημικός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά, επεσήμανε. Όπως είπε, το CDC, σε πρόσφατη δημοσίευσή του, συνοπτικά δίνει μηνύματα κλειδία για το σύμβαίνει με την επιδημία. Ειδικότερα, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο και αποτελεσματικά και για την παραλλαγή Δέλτα. Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των παρενεργειών, ενώ σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού συνίσταται η λήψη και τρίτης δόσης.

Ακολούθως η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η χαλάρωση των μέτρων και η επικράτηση της μετάλλαξης δέλτα οδήγησαν στην αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε, αποτέλεσμα είναι η αύξηση των περιστατικών επαναλοίμωξης σε άτομα που νόσησαν ή που είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Εξήγησε πως σε αυτό συμβάλει η μείωση της χυμικής ανοσίας μετά τους 6 μήνες, τόνισε ωστόσο ότι παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Ειδικότερα, πάνω πό 8,5 χιλιάδες θάνατοι υπενθύμισε έχουν αποτραπεί από το εμβόλιο.

Για την τρίτη δόση: H ανοσογονικότητα της γ’ δόσης σημαντικά υψηλότερη από τη β’ δόση

Στοχεύει στην ενίσχυση και μεγαλύτερη διάρκεια της προστασίας από τον ιό. H ανοσογονικότητα της γ’ δόσης είναι σημαντικά υψηλότερη από τη β’ δόση. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση αναμένεται να διαφέρει από την αντίστοιχη του βασικού εμβολιασμού και πιθανώς να αποτελέσει ένα τελικό σχήμα εμβολιασμού με 3 δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει η πρώτη δόση. Όσον αφορά τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργεις της τρίτης δόσης, αυτές, είπε, είναι οι απλές: πόνος στο σημείο της ένεσης, μυαλγία και πονοκέφαλος για περίπου δύο μέρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ