Ωοθηκεκτομή γνωστική εξασθένηση: Η ωοθηκεκτομή σε μικρή ηλικία σχετίζεται με μειωμένες γνωστικές επιδόσεις 30 χρόνια μετά


Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένες πιθανότητες ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI) και φτωχότερες γνωστικές επιδόσεις περίπου 30 χρόνια αργότερα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 11 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open. Ο Walter A. Rocca, MD, MPH, από την Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν δύο μελέτες με συμμετέχουσες 2.732 γυναίκες ηλικίας 50 έως 89 ετών. Οι μελέτες διεξήχθησαν για να εξεταστεί ο κίνδυνος για MCI που σχετίζεται με την προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη περιπτώσεων ελέγχου περιελάμβανε 283 γυναίκες με MCI και 2.449 χωρίς γνωστική έκπτωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τη μη αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή, η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση και πριν από την ηλικία των 46 ετών συσχετίστηκε με κλινικά διαγνωσμένη MCI (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 2,21). Παρατηρήθηκε παραλλαγή με την παρουσία συσχέτισης από χειρουργική ένδειξη. Για 259 γυναίκες με αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση και πριν από την ηλικία των 50 ετών, παρατηρήθηκε συσχέτιση για την ένδειξη καλοήθους κατάστασης των ωοθηκών. Η προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων ανήλθε στο 2,43. Ωστόσο, δεν υπήρχε συσχέτιση για καρκίνο ή καμία πάθηση των ωοθηκών.

Από την άλλη μεριά, η συγχρονική μελέτη περιελάμβανε 625 γυναίκες με ιστορικό αμφοτερόπλευρης ωοθηκεκτομής και 2.107 χωρίς. Συνολικά, 161 γυναίκες υποβλήθηκαν σε προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την ηλικία των 46 ετών, η οποία συσχετίστηκε με  μειωμένο σκορ:

  • συνολικής γνωστικής ικανότητας
  • προσοχής
  • εκτελεστικού τομέα z score
  • ψυχικής κατάστασης

Σημασία των ευρημάτων

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή που πραγματοποιήθηκε πριν από την αυθόρμητη εμμηνόπαυση και πριν από την ηλικία των 46 ετών συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες MCI και μειωμένη γνωστική απόδοση περίπου 30 χρόνια αργότερα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γιατροί που θεραπεύουν γυναίκες με προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο των ασθενών τους για γνωστική εξασθένηση ή MCI και θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής σχεδίων παρακολούθησης της θεραπείας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ