Νάτριο κάλιο: Λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο για χαμηλότερο ρίσκο καρδιακών παθήσεων

Λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο στη διατροφή σας οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ενήλικες. Προηγούμενες μελέτες είχαν οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το εάν η μείωση των σημερινών επιπέδων αλατιού στη διατροφή μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Ωστόσο, τα νέα δεδομένα θα πρέπει να σταματήσουν αυτούς τους φόβους. Αυτό δήλωσε ο Yuan Ma, ερευνητής επιδημιολογίας στο Harvard T. H. Chan School of Public Health και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Η μελέτη μας συνδύασε δεδομένα μεμονωμένων συμμετεχόντων υψηλής ποιότητας από έξι μελέτες κοόρτης όπου το νάτριο μετρήθηκε με την πλέον αξιόπιστη μέθοδο, δηλαδή πολλαπλά δείγματα ούρων 24 ωρών. Τα αποτελέσματά μας θα βοηθήσουν να διευκρινιστεί ο ρόλος του νατρίου στην καρδιαγγειακή νόσο – ότι η χαμηλότερη κατανάλωση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους περισσότερους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ”. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Κυριακή στην ετήσια διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο New England Journal of Medicine.

Η σημασία του νατρίου

Το νάτριο είναι ένα από τα συστατικά του επιτραπέζιου αλατιού και υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Ωστόσο, πολύ υψηλότερες ποσότητες προστίθενται επίσης συχνά σε εμπορικά επεξεργασμένα, συσκευασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα. Το κάλιο υπάρχει φυσικά σε:

 • φρούτα όπως οι μπανάνες
 • φυλλώδη χόρτα
 • φασόλια
 • ξηρούς καρπούς
 • γαλακτοκομικά
 • αμυλούχα λαχανικά

Έχει αντίθετη επίδραση από το νάτριο, βοηθώντας στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην αύξηση της έκκρισης νατρίου ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στη νέα μελέτη, ο Ma διεξήγαγε μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από τις εξής μεγάλες μελέτες:

 • Μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας
 • Μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων
 • Μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων II
 • Πρόληψη της νεφρικής και αγγειακής νόσου τελικού σταδίου
 • Δοκιμές για αποφυγή υπέρτασης

Ανέλυσαν τα μεμονωμένα δεδομένα απέκκρισης νατρίου και καλίου, καθώς και τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου (η οποία περιλαμβάνει καρδιακές προσβολές) και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα δεδομένα προήλθαν από πολλαπλά δείγματα ούρων 24 ωρών, τα οποία οι ερευνητές είπαν ότι είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την αξιολόγηση της πρόσληψης νατρίου ενός ατόμου. Αυτά τα δείγματα ελήφθησαν από περισσότερους από 10.000 γενικά υγιείς ενήλικες με μελέτη παρακολούθησης καρδιαγγειακών συμβάντων για σχεδόν εννέα χρόνια κατά μέσο όρο.

Η σημασία των ευρημάτων

Η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερο καρδιακό κίνδυνο με τρόπο δόσης-απόκρισης. Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου κυμαινόταν από περίπου 2.000 χιλιοστόγραμμα (mg) σε ορισμένα άτομα σε περισσότερα από 6.000 mg σε άλλα. Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν στους ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 mg την ημέρα — αυτό είναι ίσο με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι. Η νέα μελέτη διαπίστωσε, ωστόσο, ότι για κάθε 1.000 mg ημερησίως αύξηση στην έκκριση νατρίου, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο αυξήθηκε κατά 18%. Αντίθετα, για κάθε 1.000 mg ημερησίως αύξηση της απέκκρισης καλίου, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν 18% χαμηλότερος.

Ως εκ τούτου, η υψηλότερη αναλογία νατρίου προς κάλιο συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, κατέληξε η ομάδα. “Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης ενός αξιόπιστου βιοδείκτη για τη μέτρηση της συνήθους πρόσληψης νατρίου και την αξιολόγηση της σχέσης της με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για στρατηγικές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, της επισήμανσης των τροφίμων και της προώθησης υγιεινών διατροφικών προτύπων για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου και την αύξηση της πρόσληψης καλίου”.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here