Ανοσοποιητικό σύστημα βιταμίνες : Ενισχύστε τον οργανισμό  σας τον Χειμώνα


Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών που προστατεύει το σώμα μας από εξωτερικούς παράγοντες όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες σε καθημερινή βάση: κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς μας ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες χωρίς καν να το παρατηρήσουμε, χάρη στη συνεχή εργασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.  Επομένως, η υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία του, αποτελεί μέρος μιας γενικής ευημερίας.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χωριστεί σε:

  • Ενδογενές ή Έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προσαρμοστικό ή επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Και τα δύο αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και είναι σε θέση να συνεργάζονται στενά για να κάνουν ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα μια αποτελεσματική μηχανή.

Ωστόσο, παρά τη λεπτομερή ρύθμιση του, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι:

  • Μία διατροφή φτωχή σε μικροθρεπτικά συστατικά
  • Οι χαμηλές θερμοκρασίες, όπου για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός.

Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος από τα μικροθρεπτικά συστατικά βασίζεται ιστορικά στην επάρκεια σε βιταμίνη C.

Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζεται μία ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων:

  • Οι βιταμίνες Α, D, C, E, B6, B12 και το Φολικό οξύ
  • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο

Σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν και τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως τα αμινοξέα, μεταξύ των οποίων η Γλουταμίνη που χρησιμοποιείται σε υψηλό ρυθμό από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και η Γλυκίνη που  μελέτες έχουν δείξει ότι  έχει ανοσορυθμιστική και κύτταροπροστατευτική δράση.

  • Τα θρεπτικά (-μίκρο και -μάκρο) αυτά συστατικά παίζουν ζωτικούς, συχνά συνεργιστικούς ρόλους σε κάθε στάδιο της ανοσοαπόκρισης.
  • Οι επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των φυσικών φραγμών και των ανοσοκυττάρων.

Ωστόσο, η καθημερινή πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες Σ.Η.Π. (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη).Ορισμένοι πληθυσμοί έχουν ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, ενώ η ταυτόχρονη ύπαρξη καταστάσεων με αυξημένες απαιτήσεις (π.χ. λοίμωξη, στρες και ρύπανση) μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα αποθέματα του οργανισμού, δημιουργώντας μία κατάσταση κρίσιμη για το ανοσοποιητικό καθώς ακόμη και η οριακή ανεπάρκεια μπορεί να βλάψει την ανοσία και τις λειτουργίες της.

  • Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μία διατροφή ή η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά με ρόλους που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να τροποποιήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Τα μικροθρεπτικά συστατικά με τα ισχυρότερα στοιχεία για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού είναι οι βιταμίνες C και D, καθώς και ο Ψευδάργυρος.

Τι συμβαίνει την περίοδο του Χειμώνα

Υπολογίζεται  πως κατά την περίοδο του Χειμώνα και της έξαρσης της εποχικής γρίπης, μπορεί να νοσήσει έως και το 15% του γενικού πληθυσμού.

Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι μεταξύ των πιο συνηθισμένων ανθρώπινων παθήσεων. Οι ενήλικες υποφέρουν από δύο ή τρία κρυολογήματα ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ τα παιδιά μπορεί να έχουν από δύο έως εννέα κρυολογήματα ετησίως.

Ευτυχώς, το σώμα μας έχει φυσικούς τρόπους για να καταπολεμήσει τους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος προσφέροντάς του επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ