Επέτειος Πολυτεχνείου: Με κάμερες τα ΜΑΤ, σε αστυνομικό κλοιό τα Εξάρχεια

Πολυτεχνείο: Με κάμερες θα είναι εφοδιασμένες οι διμοιρίες των ΜΑΤ που θα συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας για την καθιερωμένη πορεία της 17ης Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, σε κάθε διμοιρία ένας αστυνομικός θα κρατάει ένα πτυσσόμενο μεταλλικό κοντάρι, στην άκρη του οποίου θα είναι τοποθετημένη κάμερα χειρός. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής από τα σημεία όπου επιχειρούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Κάμερες είχαν χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο και πέρυσι, στα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους πριν την έναρξη της πορείας, ούτως ώστε οι Αρχές «να προλάβουν καταστάσεις». Οι έλεγχοι θα αφορούν σε ύποπτα άτομα που μπορεί να φέρουν μαζί τους πολεμοφόδια, ενώ θα ελέγχεται κάθε πληροφορία της Κρατικής Ασφάλειας για τυχόν προπαρασκευαστικές ενέργειες για επεισόδια.

Σε σημεία «χαμηλής επικινδυνότητας» θα παραταχθούν αστυνομικοί της νεοσύστατης υπηρεσίας «ΟΔΟΣ», ενώ οι αστυνομικοί της ομάδας «Δράση» θα βρίσκονται περιμετρικά των Εξαρχείων, της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της αμερικάνικης πρεσβείας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αττική είναι ήδη σε επιφυλακή, ενώ αύριο Τετάρτη στα Εξάρχεια θα βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες των ΜΑΤ, ομάδα Δράση, ΟΠΚΕ. Μάλιστα, θα υπάρχουν κλιμάκια αστυνομικών που θα προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους υπόπτων πριν την έναρξη της πορείας. Σε εγρήγορση θα βρίσκονται και οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών, όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται οι «Αίαντες», τα υδροφόρα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα επέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων με ρίψη νερού. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν drones που θα δίνουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι το σχέδιο για τα μέτρα ασφαλείας θα είναι παρόμοιο με πέρυσι, καθώς είχε κριθεί πετυχημένο.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία, προκειμένου να μην σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.

Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει απομόνωση των κουκουλοφόρων κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Δύσκολο κομμάτι, ωστόσο, είναι αυτό που αφορά στο τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- μπορεί οι μολότοφ να παρασκευαστούν και να κρυφτούν σε διάφορα σημεία πριν από την έναρξη της πορείας για να χρησιμοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό το φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Παράλληλα, η Αστυνομία θα επιχειρήσει με ελικόπτερο από αέρος κατόπτευση του κέντρου της Αθήνας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, πραγματοποίησε στις 8 Νοεμβρίου συνάντηση με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Αθήνας, με φόντο την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στόχος της συνάντησης ήταν πρυτάνεις και υπουργός να συζητήσουν για τα μέτρα που θα ληφθούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από την πλευρά της Αστυνομίας στόχος είναι να αποτραπεί η μετατροπή πανεπιστημίων σε ορμητήρια για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Στο μεταξύ, συσκέψεις θα λάβουν χώρα τις επόμενες ώρες για την οριστικοποίηση του σχεδίου ασφαλείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here