Τζανάκης: “Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων”


Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, μίλησε ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα – Τι προβλέπει το μοντέλο της Κρήτης

Σε υψηλά νούμερα – σαν αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες – θα διατηρηθούν τα κρούσματα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Το μοντέλο μας δείχνει ότι τα κρούσματα μπορεί να προσεγγίσουν ακόμα και τα 11.000 σε ημερήσια βάση. Το θετικό, παρόλα αυτά είναι ότι στη συνέχεια εκτιμούμε ότι τα νούμερα θα σταθεροποιηθούν και αν μη τι άλλο θα ανασχεθεί αυτή η επιθετική αύξηση του κορονοϊού στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα Χριστούγεννα θα πάμε με χαμηλότερους αριθμούς», τονίζει ο κ. Τζανάκης στο Newsbomb.gr.

Και προσθέτει: «όσον αφορά τους θανάτους και τους διασωληνωμένους θα πρέπει να ξέρουμε ότι ακολουθούν της αύξησης των κρουσμάτων περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα ίσως δούμε περισσότερους θανάτους από όσους καταγράφουμε σήμερα ενώ οι διασωληνωμένοι έως τα Χριστούγεννα μπορεί να φτάσουν τους 590 – 630».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια και οι πολίτες δεν είχαν εμβολιαστεί έστω και σε αυτό ποσοστό τότε θα βλέπαμε 250 νεκρούς την ημέρα από την πανδημία.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τη μετάλλαξη «Δέλτα», ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε ότι τα εμβόλια σε ποσοστό 10% – 15% είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Η κατάσταση στη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.129 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 847.188 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 110 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.583 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.923 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 455 (83.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 92 (16.82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.409 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 442 (ημερήσια μεταβολή +21.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 415 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr:

κατανομή κρούσματαΠηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ