Διαφορές Πρόβλημα: Καούρα, Παλινδρόμηση οξέων και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση


Διαφορές Πρόβλημα: Οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως συνώνυμοι. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσά τους. Στην τηλεόραση, στα περιοδικά και σε ιστοσελίδες, οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως συνώνυμοι. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσά τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται στο ίδιο πρόβλημα. Στο τέλος, είναι ο ειδικός που θα κάνει τη διάγνωση, αλλά καθώς είναι πολλά τα φάρμακα που δίνονται χωρίς συνταγή, χρειάζεται κι εμείς να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και την έντασή τους.

Παλινδρόμηση οξέος

Περιγράφει την πάθηση κατά την οποία τα οξέα και οι τροφές από το στομάχι ανεβαίνουν μέχρι τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με τον λαιμό μας. Όταν όλα λειτουργούν σωστά, υπάρχει μόνο ένας δρόμος που παίρνει το φαγητό και τα στομαχικά οξέα και αυτός είναι προς τα κάτω. Αλλά όταν έχουμε παλινδρόμηση οξέων, η κατεύθυνση αντιστρέφεται. Ορισμένες φορές, η γεύση μας γίνεται όξινη και ίσως και να γευτούμε το φαγητό που φάγαμε πριν λίγη ώρα στο πίσω μέρος του στόματος.

Καούρα

Αυτή η αίσθηση καψίματος ακριβώς στη μέση του στήθους, δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά σας. Πρόκειται για τον οισοφάγο σας. Οι ειδικοί πίστευαν ότι η αίσθηση προέρχεται απευθείας από τα στομαχικά οξέα, αλλά μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο JAMA ανέφερε ότι η παλινδρόμηση των οξέων κάνει τον οισοφάγο να παράξει κυτοκίνες – μόρια βασικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία ενεργοποιούν κύτταρα να καταφτάσουν στο σημείο της φλεγμονής, της μόλυνσης ή του τραύματος.

Όλα αυτά ενεργοποιούν την φλεγμονώδη διαδικασία. Έτσι, η καούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων, αν και κάποιοι ασθενείς με παλινδρόμηση δεν νιώθουν καθόλου πόνο στο στήθος.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Συνιστά μια νόσο και εμφανίζεται όταν η παλινδρόμηση οξέων παύει να είναι ένα περιστασιακό γεγονός και αρχίζει να γίνεται χρόνιο. Αν η παλινδρόμηση συμβαίνει δύο φορές την εβδομάδα για πάνω από δύο εβδομάδες ή και συχνότερα, μετονομάζεται σε νόσο πια, αφού προκαλούνται κι άλλα συμπτώματα και επιπλοκές στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Οπότε η απάντηση ως προς τις διαφορές είναι η εξής: η παλινδρόμηση οξέων είναι αυτό που προκαλεί τις καούρες. Αν αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά και διαταράσσει τον ύπνο και άλλες πλευρές της ζωής, τότε πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η αντιμετώπιση της τελευταίας γίνεται συντονισμένα και αποτελείται από κάποιες διατροφικές προσαρμογές και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η κύρια συμβουλή είναι η αποφυγή λιπαρών και ξινών τροφών, ο καφές, το αλκοόλ και η σοκολάτα. Επίσης, συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή κατάκλισης μετά από γεύματα, ειδικά βαριά.

Όμως, η θεραπεία δεν τελειώνει εκεί. Για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά συμπτώματα χρειάζεται η χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν την έκκριση οξέων. Πιο αποτελεσματικοί θεωρούν οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Σε σπάνιες περιπτώσεις, συζητείται η χειρουργική αντιμετώπιση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ