Καναδάς: Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις– Έπεσε βροχή ενός μήνα σε 24 ώρες


Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις σκότωσαν τουλάχιστον ένα άτομο, βύθισαν στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και διέκοψαν κάθε οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση στο μεγαλύτερο λιμάνι του Καναδά στην πόλη του Βανκούβερ.

Καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, ένα καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα σύμφωνα με τους αξιωματούχους, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε σε κατολίσθηση σε αυτοκινητόδρομο και οι διασώστες λένε ότι τουλάχιστον δύο ακόμη άνθρωποι αγνοούνται. Το σώμα της γυναίκας βρέθηκε κοντά στο Lillooet, περίπου 250 χιλιόμετρα από το Βανκούβερ, σύμφωνα με τη Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP).

Δύο αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την πόλη της Δυτικής Ακτής έκλεισαν αφού υπέστησαν ζημιές από σφοδρές πλημμύρες. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της τεράστιας καταιγίδας, που διήρκεσε δύο 24ωρα.

«Η χειρότερη καιρική καταιγίδα εδώ και έναν αιώνα»

Ο επαρχιακός υπουργός Μεταφορών, Ρομπ Φλέμινγκ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η περιοχή βίωσε τη «χειρότερη καταιγίδα εδώ και έναν αιώνα». Χιλιάδες σπίτια στη Βρετανική Κολομβία εκκενώθηκαν καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους έπεσε ο μηνιαίος μέσο όρο βροχόπτωσης σε μόλις 24 ώρες.

Οι 7.000 κάτοικοι του Merritt, βορειοανατολικά του Βανκούβερ, διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τη Δευτέρα. Ελικόπτερα στάλθηκαν επίσης στην ορεινή πόλη Agassiz για να απεγκλωβίσουν περίπου 300 άτομα που παγιδεύτηκαν σε αποκομμένο δρόμο.

Τμήμα του αυτοκινητόδρομου Trans-Canada, που συνδέει το Βανκούβερ με την υπόλοιπη χώρα, βυθίστηκε κάτω από το νερό. Το λιμάνι του Βανκούβερ, το μεγαλύτερο στον Καναδά, αναγκάστηκε να αναστείλει κάθε σιδηροδρομική πρόσβαση λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι αποστολές τροφίμων, καυσίμων και άλλων αγαθών.

Από το λιμάνι διακινείται φορτίο περίπου 440 εκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Προληπτικά έκλεισαν και οι αγωγοί καυσίμων στην περιοχή. Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται, πολλές περιοχές όμως παραμένουν αποκλεισμένες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας ανεμοστρόβιλος καταγράφηκε στη Βρετανική Κολομβία – η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε στην περιοχή εδώ και πέντε δεκαετίες. Οι πλημμύρες πλήττουν την περιοχή μετά από ένα φονικό κύμα καύσωνα το καλοκαίρι που σκότωσε περισσότερους από 500 ανθρώπους και πυρκαγιές που κατέστρεψαν μια ολόκληρη πόλη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ