Νεφρική ανεπάρκεια γυναίκες: Το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες


Η νεφρική ανεπάρκεια επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των γυναικών περισσότερο από τους άνδρες. Οι γυναίκες βιώνουν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από νεφρική νόσο σε σχέση με τους άνδρες. Σαφώς και ο αντίκτυπος της νεφρικής ανεπάρκειας στο προσδόκιμο ζωής είναι σοβαρός για όλους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δείχνει ότι είναι πολύ μεγαλύτερος για τις γυναίκες από τους άνδρες. Οι ερευνητές λένε ότι οι αριθμοί δείχνουν μια σημαντική διαφορά στον πρόωρο θάνατο μεταξύ ανδρών και γυναικών με νεφρική ανεπάρκεια, το πιο σοβαρό στάδιο της νεφρικής νόσου.

Η διαφορά στα αποτελέσματα υγείας μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ασυνήθιστη και είναι ένας τομέας αυξανόμενου ενδιαφέροντος. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η διαφορά στα αποτελέσματα υγείας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε νεφρική ανεπάρκεια υπερβαίνει αυτή που παρατηρείται στις καρδιαγγειακές παθήσεις και ακόμη και στον καρκίνο. “Το γεγονός ότι έχουμε περισσότερες γυναίκες που πεθαίνουν πρόωρα από νεφρική ανεπάρκεια από άνδρες είναι πραγματικά σημαντικό. Πρέπει να βρούμε τον λόγο αυτής της διαφοράς, είτε σχετίζεται με το πώς οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία που λαμβάνουν ή βιολογικές εκτιμήσεις”. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και βιοστατιστικολόγος Dr Nicole de la Mata.

Σχετικά με τη μελέτη

Η μελέτη διερεύνησε τις διαφορές μεταξύ των ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, εξετάζοντας τα αρχεία υγείας για περισσότερα από 80.000 άτομα σε διάστημα άνω των 30 ετών. Βασίστηκε στο Μητρώο Αιμοκάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZDATA). Στη συνέχεια συνδέθηκε με τα εθνικά μητρώα θανάτων που καταγράφουν τους θανάτους και τις αιτίες τους και στις δύο χώρες. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με νεφρική ανεπάρκεια είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, χάνοντας κατά μέσο όρο 3,6 χρόνια περισσότερα από τους άνδρες.

Υπήρχαν επίσης περισσότεροι θάνατοι στις γυναίκες, με 11 φορές τους αναμενόμενους θανάτους σε σύγκριση με 7 φορές στους άνδρες. Ο αντίκτυπος διέφερε ανάλογα με την ηλικία που ένα άτομο παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια. Οι νεότερες γυναίκες είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια στο προσδόκιμο ζωής και την επιβίωση. Μια 15χρονη γυναίκα με νεφρική ανεπάρκεια θα χάσει κατά μέσο όρο 33 χρόνια ζωής σε σύγκριση με αυτό που αναμένεται στον γενικό πληθυσμό. Αντίστοιχα, ένας άνδρας παρόμοιας ηλικίας με νεφρική ανεπάρκεια θα έχανε 27 χρόνια.

Σημασία των ευρημάτων

Αυτό που ξεχωρίζει τη μελέτη από άλλες παρόμοιες μελέτες είναι ότι οι ερευνητές συνέκριναν την επιβίωση με αυτό που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό, και όχι μόνο μεταξύ ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια. Στον γενικό πληθυσμό, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες για πολλούς λόγους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια νεφρική νόσος είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες, αλλά οι άνδρες έχουν ταχύτερη εξέλιξη σε νεφρική ανεπάρκεια και αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό το φυσικό πλεονέκτημα επιβίωσης έχει χαθεί εντελώς για τις γυναίκες με νεφρική ανεπάρκεια.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ