Τουρκία: Η λίρα βυθίζεται, η φτώχεια αυξάνεται και ο Ερντογάν…το χαβά του-«Συνεχίζουμε με αφθονία»


Η τουρκική λίρα βυθίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την εργατική τάξη στην Τουρκία να «στενάζει» και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σε απόλυτη άρνηση της πραγματικότητας.

Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Τρίτη, με τους πολίτες να αισθάνονται ασφυκτική πίεση από το νόμισα που κατρακυλάει, τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται στα ύψη και την οικονομική αβεβαιότητα.

Το νόμισμα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις, η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε σχεδόν 4% για να φθάσει στα 10,36 έναντι του δολαρίου (11,80 έναντι του ευρώ) στο αρνητικό ρεκόρ της Τρίτης.

Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν απέλυσε τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτσι Αγκμπάλ ο οποίος είχε αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Κόσμος ψωνίζει σε αγορά στην ΚωνσταντινούποληΑ.Ρ

Σε σύγκριση με πέρυσι, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 20% τον Οκτώβριο, αν και η ανεξάρτητη Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να φθάσει το 50%.

Οι πολίτες στην Τουρκία είναι εξοργισμένοι. Η 59χρονη Kadriye Dogru, 59 ετών, χήρα μητέρα δύο παιδιών που πουλάει ρούχα στην αγορά Ortakcilar της Κωνσταντινούπολης είπε στο Associated Press:

«Δεν είχα ζήσει ποτέ μια τόσο αξιοθρήνητη ζωή. Πηγαίνω για ύπνο, ξυπνάω και οι τιμές έχουν ανέβει. Αγόρασα ένα δοχείο λάδι πέντε λίτρων για 40 λίρες. Λίγο μετά, η τιμή του ήταν 80 λίρες» Και πρόσθεσε: «Δεν το αξίζουμε αυτό ως έθνος».

H επικίνδυνη πολιτική παρέμβαση

Τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας δεν προκαλούνται μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά αποδίδονται επίσης σε πολιτικές παρεμβάσεις και στις ανορθόδοξες οικονομικές πεποιθήσεις του ισχυρότερου ανθρώπου της χώρας, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν πιστεύει στη μείωση του κόστους δανεισμού για την τόνωση της ανάπτυξης. Ένα φτηνό νόμισμα θεωρητικά θα τονώσει την ανάπτυξη, ωστόσο οι οικονομολόγοι διαφωνούν και οι συνέπειες αυτής της προσέγγισης εκτυλίσσονται στην Τουρκία με δραματικά αποτελέσματα, αυτή τη στιγμή.

O Ρετσέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑ.Ρ

Ο πληθωρισμός προκαλεί αυξήσεις τιμών που έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος για εισαγωγές, καύσιμα και βασικά είδη οικιακής χρήσης, τα οποία ξαφνικά έχουν γίνει υπερβολικά ακριβά για το μέσο Τούρκο πολίτη. Οι βιομηχανίες της Τουρκίας βασίζονται επίσης σε μεγάλη ποικιλία εισαγόμενων πρώτων υλών.

Από το 2019, ο Ερντογάν έχει διορίσει τέσσερις διοικητές στην κεντρική τράπεζα, απολύονταςτραπεζίτες που αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων. Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια κατά 3%. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να ανακοινώσει τις τελευταίες της κινήσεις αύριο.

Ερντογάν: «Είμαστε ειδήμονες της οικονομίας»

Ο Ερντογάν πάλι για μία ακόμη φορά εμφανίζεται προκλητικός στις δηλώσεις του, επιμένει ότι η οικονομία είναι εύρωστη και ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στην κορυφή μετά το τέλος της πανδημίας. «Τα ράφια στην Ευρώπη είναι άδεια, είναι άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δόξα τω Θεώ, συνεχίζουμε με αφθονία» είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος που βλέπει τη δημοτικότητα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να κατρακυλάει, λέει πως ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από όλους την οικονομία. «Εμείς είμαστε ειδήμονες της οικονομίας. Έχω γράψει βιβλίο για την οικονομία» ειπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει στοχοποιήσεις τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Διέταξε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να ανοίξουν 1.000 νέα καταστήματα σε όλη την Τουρκία για να μειώσουν τις τιμές. Πρόσφατα κατηγόρησε επίσης μια ομάδα φοιτητών για «τρομοκρατία» επειδή κοιμόταν σε πάρκα για να διαμαρτυρηθεί για το υψηλό κόστος στέγασης.

Ο Ozlem Derici Sengul, οικονομολόγος και ιδρυτικός εταίρος στην Spinn Consulting στην Κωνσταντινούπολη είπε στο AP, «Υπήρξε τεράστια αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μόνο λόγω αυτής της παρέμβασης στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας». Τόνισε ότι «ο κυρίαρχος παράγοντας είναι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας».

Κιλιντσάρογλου: Η κυβέρνηση φέρνει τη διαφθορά στη χώρα

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης και οικονομική καταστροφή.
Ο πρόεδρος του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε σχετικά: «Aυτός που έχει υπογράψει τη μεγάλη αποτυχία στην οικονομία βγαίνει και λέει πως έχει γράψει βιβλίο για την οικονομία. Πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. Ερντογάν, ποιο βιβλίο έχει γράψει;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος από την πλευρά του έκανε λόγο για διαφθορά.
«Το αποτέλεσμα του βιβλίου που έχει γράψει είναι η οικονομική καταστροφή.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει αποθέματα -35 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση που από το πρωί μέχρι το βράδυ μιλάει για τη θρησκεία και την ηθική, έχει φέρει τη μεγαλύτερη διαφθορά στη χώρα»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ