Καφές εγκυμοσύνη: Η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν οδηγεί σε προβλήματα κατά την κύηση

Πολλές γυναίκες φοβούνται να εγκαταλείψουν τον καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μην είναι απαραίτητα αρνητική. «Ενώ δεν μπορέσαμε να μελετήσουμε τη συσχέτιση της κατανάλωσης πάνω από το συνιστώμενο όριο, τώρα γνωρίζουμε ότι η χαμηλή έως μέτρια καφεΐνη δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης για τις μέλλουσες μητέρες». Αυτό δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Stefanie Hinkle, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν προοπτικά δεδομένα από περισσότερες από 2.500 εγκύους συμμετέχουσες που είχαν εγγραφεί σε μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Η μελέτη διεξήχθη σε 12 κλινικές των ΗΠΑ μεταξύ 2009 και 2013. Μετρήθηκε η συγκέντρωση καφεΐνης στο πλάσμα του αίματος των συμμετεχόντων όταν ήταν έγκυοι 10 και 13 εβδομάδων, καθώς και ζήτησε από τις γυναίκες να αναφέρουν την εβδομαδιαία πρόσληψη καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών με καφεΐνη. Στη συνέχεια, η ομάδα συνδύασε αυτές τις πληροφορίες με κλινικές διαγνώσεις:

  • διαβήτη κύησης
  • υπέρτασης κύησης
  • προεκλαμψίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη στις 10 έως 13 εβδομάδες κύησης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη κύησης. Επιπλέον, η κατανάλωση έως και 100 mg καφεΐνης την ημέρα συσχετίστηκε με 47% μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό ανέρχεται σε ένα φλιτζάνι περίπου καθημερινά. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά  σε σχέση με την αρτηριακή πίεση, την προεκλαμψία ή την υπέρταση. Ενώ τα ευρήματα συνάδουν με άλλες μελέτες που έχουν βρει ότι η καφεΐνη σχετίζεται με βελτιωμένη ισορροπία ενέργειας και μειωμένη μάζα λίπους, μπορεί επίσης να είναι τα φυτοχημικά ή άλλα συστατικά του καφέ και του τσαγιού που επηρεάζουν τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι σύσταση για τις γυναίκες που δεν πίνουν να ξεκινήσουν την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη με σκοπό τη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης. Αλλά τα ευρήματα παρέχουν κάποια διαβεβαίωση στις γυναίκες που ήδη καταναλώνουν χαμηλά έως μέτρια επίπεδα καφεΐνης ότι μια τέτοια κατανάλωση πιθανότατα δεν θα αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία της μητέρας τους. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις εγκύους να περιορίζουν την κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg ημερησίως. Οι συστάσεις βασίζονται σε μελέτες που υποδηλώνουν πιθανές συσχετίσεις με την απώλεια εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here