Ατμοσφαιρική ρύπανση υγεία: Ο εσωτερικός αέρας ορισμένες φορές αποδεικνύεται περισσότερο βλαβερός για την υγεία μας


Η αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει γίνει θέμα σοβαρής ανησυχίας. Οι ρύποι στον αέρα έχουν κάνει τους ανθρώπους να πνίγονται, να λαχανιάζουν και να αναζητούν μάταια για ποιοτικό αέρα. Είναι γεγονός ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν ζωτικής σημασίας βλάβες στην υγεία μας και ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα. Ενώ υπάρχουν διάφορα μέτρα που αναφέρονται στην καταπολέμηση της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο αέρας μέσα στα σπίτια και στους εσωτερικούς χώρους μας θα μπορούσε να είναι εξίσου επισφαλής. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη διάρκεια του χρόνου που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, δεν είναι μόνο ο εξωτερικός αέρας που είναι ανησυχητικός. Αντιθλετως, η ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων μπορεί να είναι εξίσου αν όχι περισσότερο επικίνδυνη. Οι στατιστικές των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η εξάντληση της ποιότητας του αέρα και οι ρύποι που υπάρχουν σε εσωτερικούς χώρους ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό παθήσεων και έχουν οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας ζωής.

Πώς μειώνεται η ποιότητα του εσωτερικού αέρα;

Οποιοσδήποτε ρύπος ή σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα μπορεί να μειώσει την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε. Ενώ τα εξωτερικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκαλούν πολλή ανησυχία και συνήθως λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από την εκάστοτε κυβέρνηση, η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι εξίσου ανησυχητική. Στην πραγματικότητα, με τον συνεχή εκσυγχρονισμό και τις αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο, η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων έχει γίνει ένα πιεστικό ζήτημα. Δεδομένου ότι η οικιακή ρύπανση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί απότομα, αυτό σημαίνει επίσης ότι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε κακά πρότυπα αέρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα κακά επίπεδα ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Σε αυτό προσθέστε το γεγονός ότι πάνω από το ήμισυ του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση τροφοδοτούνται στην πραγματικότητα από τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων.

Τι προβλήματα υγείας προκαλούνται;

Η κακή ποιότητα του αέρα δεν μπορεί απλώς να δυσκολέψει κάποιον να αναπνεύσει ή να προκαλέσει βήχα. Αντιθέτως, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να μυρίσει κανείς την κακή ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι του, στην πραγματικότητα λέγεται ότι οι ρύποι του εσωτερικού αέρα και η εξάντληση του αέρα συνδέονται με σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, όπως υψηλότερο κίνδυνο:

  • ισχαιμικής καρδιακής νόσου
  • εγκεφαλικού
  • ακανόνιστου καρδιακού παλμού (αρρυθμίες)
  • καρκίνο του πνεύμονα
  • αυξημένα συμπτώματα άσθματος
  • πρόωρη επιδείνωση των συμπτωμάτων στους πάσχοντες από πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με την υπαίθρια ατμοσφαιρική ρύπανση, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση του εσωτερικού αέρα στο σπίτι, αλλά και σε όποιο μέρος περνούμε αρκετό χρόνο καθημερινά (όπως για παράδειγμα στον εργασιακό χώρο).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ