Κορωνοϊός ΗΠΑ: Τουλάχιστον 5 πολιτείες επεκτείνουν τη χορήγηση γ’ δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18


Τουλάχιστον πέντε είναι μέχρι στιγμής οι πολιτείες στις ΗΠΑ που έχουν επεκτείνει τη χορήγηση τρίτης ή αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 σε όλους τους ενήλικες από 18 ετών και άνω, έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης τους. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ – FDA – και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC – δεν έχουν δώσει ακόμη σχετική σύσταση. Οι πέντε πολιτείες που έχουν προχωρήσει στο μέτρο της επέκτασης είναι το Αρκάνσας, η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Νέο Μεξικό και η Δυτική Βιρτζίνια.

Μέχρι στιγμής, οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί φορείς έχουν δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19 με τα σκευάσματα της Pfizer/BioNTech και της Moderna σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω ή σε ενήλικες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από Covid-19 ή που ζουν ή εργάζονται σε περιβάλλοντα φροντίδας ευπαθών ομάδων. Επίσης, όλοι οι ενήλικες που έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson τουλάχιστον πριν από δύο μήνες έχουν επιλεχθεί για την αναμνηστική δόση. Καθώς οι ΗΠΑ περιμένουν από τον FDA να εγκρίνει την ενισχυτική ή αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες, η η “πίεση” έχει αυξηθεί σε ορισμένες κοινότητες και μεταξύ ορισμένων ειδικών στη δημόσια υγεία που υποστηρίζουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κινηθούν γρήγορα και να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την αξιοποίηση του όπλου προστασίας που είναι η τρίτη ή ενισχυτική δόση. Για ορισμένες πολιτείες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο λόγος για την επέκταση της τρίτης δόσης είναι ότι ανησυχούν για ένα επικείμενο κύμα έξαρσης του ιού με υψηλά ποσοστά μετάδοσης και αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Πάντως, η απόφαση ορισμένων πολιτειών να επεκτείνουν τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε όλους τους ενήλικες, είναι παρόμοια με την απόφαση ορισμένων από νωρίς στην αρχική φάση της πανδημίας, να επιβάλουν το μέτρο της χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους, παρόλο που δεν υπήρχε ακόμη σχετική ομοσπονδιακή πολιτική.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ