Εγκυμοσύνη: Η χρήση κάνναβης από τις έγκυες συνδέεται με άγχος και νευροαναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά

Υπάρχει μια καθιερωμένη σχέση μεταξύ της μητρικής χρήσης κάνναβης και των νευροαναπτυξιακών ζητημάτων, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), στα παιδιά. Ωστόσο, πολλά σχετικά με την χρήση κάνναβης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, παραμένουν ακόμη άγνωστα και οι γιατροί συνεχίζουν να συμβουλεύουν την αποφυγή της χρήσης της κατά τις περιόδους κύησης, λόγω των πιθανών βλαβών για το έμβρυο.

Σύμφωνα, τώρα, με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα άγχους, στρες και υπερκινητικότητας στα νεογνά. Ειδικότερα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έλαβαν δείγμα πλακούντα εγκύων γυναικών και βρήκαν αλλαγές στα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά είχαν μεγαλύτερο άγχος αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν χρήση κάνναβης, ενώ ήταν έγκυες είχαν μεγαλύτερο άγχος

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την έκφραση των γονιδίων του πλακούντα και τις συμπεριφορές της πρώιμης παιδικής ηλικίας σε 322 ζεύγη μητέρας-παιδιού. Όταν τα παιδιά ήταν 6 ετών, οι ερευνητές μέτρησαν την καρδιακή λειτουργία τους μέσω ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και τα επίπεδα ορμονών μέσω δειγμάτων μαλλιών. Η συμπεριφορική και συναισθηματική λειτουργία των παιδιών αξιολογήθηκε επίσης μέσω ερευνών. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, επιθετικότητας, υπερκινητικότητας και στρες. Αυτά τα παιδιά είχαν επίσης ανωμαλίες στον καρδιακό τους ρυθμό, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες. Επιπλεόν, η δειγματοληψία του πλακούντα αποκάλυψε ότι η χρήση κάνναβης από τη μητέρα συνδέθηκε με ανωμαλίες σε γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παιδιά τους είχαν μεγαλύτερο άγχος, λένε οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here