Covid-19 Πεκίνο: Κούραση και απογοήτευση καθώς η Κίνα πιέζει για αυστηρή στρατηγική μηδενισμού της λοίμωξης

Covid-19 Πεκίνο: Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία που είδε την Κίνα να επιδιώκει μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα στον κόσμο για τον κορωνοϊό, κάποιες γκρίνιες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σχετικά με τη στρατηγική, ιδιαίτερα καθώς άλλα έθνη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό. Η προσέγγιση μηδενικής Covid είναι αμείλικτη – με κλείσιμο συνόρων, στοχευμένα lockdown και μαζικές δοκιμές που προκαλούνται μερικές φορές μόνο από μία περίπτωση. Το κόστος και ο πόνος της στρατηγικής έχουν γίνει αισθητά ιδιαίτερα από τους 210.000 κατοίκους της Ruili, μιας κινεζικής πόλης στα σύνορα με τη Μιανμάρ που έχει υποστεί τρία μεγάλα lockdown και συχνές μαζικές δοκιμές – αφήνοντας πολλές επιχειρήσεις στο χείλος της κατάρρευσης.

Ένας έμπορος με το επώνυμο Λιν είπε ότι η επιχείρηση κοσμημάτων του κρέμονταν από μια κλωστή, με τους τουρίστες και τους πελάτες να μένουν μακριά λόγω των περιορισμών της Covid.

«Συνεχίζουμε να λειτουργούμε… αλλά προχωράμε», είπε ο Λιν στο Γαλλικό Πρακτορείο, αρνούμενος να δώσει το πλήρες όνομά του, φοβούμενος αντίποινα.

Σε μια ευρέως κοινοποιημένη τηλεοπτική συνέντευξη αυτόν τον μήνα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Γκουάν Γι αμφισβήτησε τη στρατηγική της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να διεξάγει μαζικές δοκιμές «σε κάθε στροφή» ή να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις εμβολίων χωρίς επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους.

Ενώ η Κίνα πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να εξαλείψει τις λοιμώξεις κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, η παραλλαγή Delta έχει αποδειχθεί πιο δύσκολο να περιοριστεί.

Τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από 40 πόλεις τις τελευταίες εβδομάδες, θέτοντας εκατομμύρια σε lockdown και αναστατώνοντας τις ζωές εκατομμυρίων ακόμη – παρόλο που οι αριθμοί είναι ωχροί σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες.

Οι γάμοι ακυρώθηκαν και οι πενθούντες είπαν να κρατήσουν σύντομες τις κηδείες, καθώς τα σχολεία ήταν κλειστά και οι πτήσεις ακινητοποιήθηκαν – μερικές φορές εγκλωβίζοντας χιλιάδες τουρίστες. Και υπήρξε οργή στο Διαδίκτυο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που σκότωσαν ένα κατοικίδιο σκυλί με λοστό ενώ οι ιδιοκτήτες του βρίσκονταν σε καραντίνα, με εξαγριωμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διαμαρτύρονται για το πόσο σκληρά έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για την Covid.

– Αυξανόμενη εσωτερική πίεση – Όσοι θεωρείται ότι απέτυχαν να ελέγξουν την Covid συχνά απολύονται, οδηγώντας τους τοπικούς αξιωματούχους σε όλο και πιο δραστικά μέτρα περιορισμού.

Μια περιοχή πρόσφερε χιλιάδες δολάρια για πληροφορίες σχετικά με ένα ξέσπασμα.

Το Πεκίνο «αντιμετωπίζει αυξανόμενες εγχώριες πιέσεις για να στραφεί σε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Το απελπισμένο έπος ενός άνδρα υπογράμμισε το πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει ορισμένοι λόγω τεχνολογικών δυσλειτουργιών ή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Μετά από ένα ολονύκτιο ταξίδι εργασίας, ο άνδρας δεν μπόρεσε να πάρει τον «πράσινο κώδικα» σε μια εφαρμογή υγείας που απαιτούν οι άνθρωποι για να ταξιδέψουν και έμεινε αποκλεισμένος. Προκάλεσε κατακραυγή. Ο σαστισμένος συνάδελφος του άνδρα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν εμβολιασμένος, δεν είχε ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού ή ακόμη και μεσαίου κινδύνου και είχε αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ.

Αφού το περιστατικό τράβηξε την προσοχή στο Διαδίκτυο, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι μπορεί να έγιναν λάθη σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι αναλυτές λένε ότι το Πεκίνο είναι απίθανο να χαλαρώσει την προσέγγισή του τουλάχιστον μετά από ένα κορυφαίο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη του 2022, και εάν υπάρχουν πιο αποτελεσματικά εμβόλια μέχρι τότε. Η Κίνα έχει δώσει υπό όρους έγκριση σε πέντε εγχώρια εμβόλια, αλλά τα δημοσιευμένα ποσοστά αποτελεσματικότητάς τους υστερούν σε σχέση με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν αλλού.

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν αθόρυβα αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους έναντι της παραλλαγής Delta. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, προσπάθησαν να κλείσουν τη συζήτηση, με το Xinhua να επιμένει ότι «απλά δεν είναι σωστό» να αμφισβητείται η στρατηγική της Κίνας.

Οι ηγέτες είναι πιθανό να σκάβουν στα τακούνια τους και να απορρίπτουν τους «απογοητευμένους πολίτες ως μειονότητα», είπε η Νατάσα Κάσαμ από το Ινστιτούτο Lowy, μια αυστραλιανή δεξαμενή σκέψης. – ‘Αθλιος’ – Εν τω μεταξύ, στο Ruili, η απογοήτευση μεταξύ των κατοίκων αποκαλύφθηκε σε μια ανάρτηση στο WeChat από τον πρώην αντιδήμαρχο Dai Rongli, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα «στριμώχνουν… τα τελευταία σημάδια ζωής» έξω από την πόλη. Χτύπησε μια χορδή. «Μόνο όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση ξέρουν πόσο άθλια νιώθουν οι άνθρωποι», έγραψε απαντώντας ένας ντόπιος.

Ένα νήπιο Ruili έχει ήδη κάνει περισσότερα από 70 τεστ Covid, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Χωρίς εισόδημα, ένας κατασκευαστής βίντεο με το επώνυμο Lu είπε ότι αναγκάστηκε να καλύψει τις οικονομίες του μόνο και μόνο για να πληρώσει ενοίκιο για τον χώρο του γραφείου του. «Δεν μπορώ να κρατηθώ για πολύ ακόμα», είπε.

Μερικοί κάτοικοι του Ρουίλι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να περιμένουν να αλλάξουν τα πράγματα.

Ένας έμπορος νεφρίτη με το επώνυμο Wen είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έφυγε από την πόλη με την οικογένειά του μετά από μήνες αγώνα. “Δεν υπάρχει καμία δουλειά να γίνει τώρα στο Ruili.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here