ΗΠΑ ναρκωτικά: 100.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών μέσα σε ένα χρόνο

Υπολογίζεται ότι 100.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται για ένα ορόσημο που δεν έχει επιτευχθεί ξανά και που οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι συνδέεται με την πανδημία, καθώς και με μια πιο επικίνδυνη παροχή φαρμάκων. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξάνονται για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Επιταχύνθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% τον τελευταίο χρόνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το χαρακτήρισε “τραγικό ορόσημο” σε δήλωσή του, καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης πίεσαν το Κογκρέσο να αφιερώσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. “Αυτό είναι απαράδεκτο και απαιτεί μια άνευ προηγουμένου απάντηση”, δήλωσε ο Δρ. Rahul Gupta, διευθυντής της Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου Ναρκωτικών.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την αύξηση

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κορυφαίοι παράγοντες θανάτων από υπερβολική δόση είναι η αυξανόμενη επικράτηση της θανατηφόρας φαιντανύλης στην παράνομη προμήθεια ναρκωτικών και η πανδημία COVID-19, η οποία άφησε πολλούς χρήστες ναρκωτικών κοινωνικά απομονωμένους και ανίκανους να λάβουν θεραπεία ή άλλη υποστήριξη. Ο αριθμός είναι «καταστροφικός», είπε η Κάθριν Κις, εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε θέματα κατάχρησης ναρκωτικών. «Είναι ένα μέγεθος θανάτου από υπερβολική δόση που δεν έχουμε δει σε αυτή τη χώρα». Οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών ξεπερνούν πλέον τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, όπλα, ακόμη και από γρίπη και πνευμονία. Το σύνολο είναι κοντά σε αυτό για τον διαβήτη, την Νο. 7 αιτία θανάτου της χώρας. Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα πιστοποιητικού θανάτου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολόγισαν ότι 100.300 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Τα CDC ανέφεραν προηγουμένως ότι υπήρχαν περίπου 93.000 θάνατοι από υπερβολική δόση το 2020, ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε σε ένα ημερολογιακό έτος. Ο Robert Anderson, επικεφαλής στατιστικών στοιχείων θνησιμότητας των CDC, είπε ότι ο απολογισμός του 2021 είναι πιθανό να ξεπεράσει τις 100.000. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι πολλοί από τους θανάτους αφορούν παράνομη φαιντανύλη, ένα εξαιρετικά θανατηφόρο οπιοειδές που πριν από πέντε χρόνια ξεπέρασε την ηρωίνη ως το είδος του ναρκωτικού που εμπλέκεται στους περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση. Οι έμποροι έχουν αναμείξει τη φαιντανύλη με άλλα ναρκωτικά. Αυτός είναι ένας λόγος που αυξάνονται επίσης οι θάνατοι από μεθαμφεταμίνες και κοκαΐνη.  Τα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό χρησιμοποιούν χημικές ουσίες από την Κίνα για να παράγουν μαζικά και να διανέμουν φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνη σε όλη την Αμερική, δήλωσε η Anne Milgram, διαχειριστής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Στατιστικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Φέτος, η DEA έχει κατασχέσει 6.000 κιλά φαιντανύλης, το οποίο αποτελεί ποσό ρεκόρ. Ωστόσο, ειδικοί στη δημόσια υγεία, ακόμη και αξιωματούχοι της αστυνομίας, λένε ότι τα μέτρα επιβολής του νόμου δεν θα σταματήσουν την επιδημία και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μετριαστεί η ζήτηση και να αποφευχθούν οι θάνατοι. Τα CDC δεν έχουν ακόμη υπολογίσει τις φυλετικές και εθνοτικές αναλύσεις των θυμάτων υπερβολικής δόσης.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε όλες τις πολιτείες εκτός από τέσσερις:

  • Ντέλαγουερ
  • Νιου Χάμσαϊρ
  • Νιου Τζέρσεϊ
  • Νότια Ντακότα

Οι πολιτείες με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν:

  • Βερμόντ (70%)
  • Δυτική Βιρτζίνια (62%)
  • Κεντάκι (55%)
  • Μινεσότα (39%)

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here