Κολύμβηση: Αρωγός στη μάχη με την κατάθλιψη και το άγχος [vid]


Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία να εντείνει την κατάσταση για πολλούς ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο το 2020, πάνω από το 30 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι αγωνίζονται με άγχος και/ή κατάθλιψη. Η κατάθλιψη διαφέρει από άτομο σε άτομο, εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές και υπάρχουν μυριάδες εναύσματα και λόγοι που μπορεί να την προκαλέσουν ή να την πυροδοτήσουν. Όπως οι αιτίες της κατάθλιψης ποικίλλουν, έτσι και οι θεραπείες, αλλά η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά. Ειδικότερα, η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην μάχη με την κατάθλιψη και το άγχος και επιπλέον είναι προσβάσιμη για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα σωματικής κατάστασης.

  • Το κολύμπι απελευθερώνει ενδορφίνες

Η άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες και να παράγει ορμόνες και χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Πρόκειται για ισχυρές χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που σας ενεργοποιούν και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.

  • Η κολύμβηση ασκεί όλο το σώμα

Η σωματική δραστηριότητα είναι αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει θετικά τις προκλήσεις και παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως την κατάθλιψη. Το κολύμπι είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να ενεργοποιήσεις και να προπονήσεις ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Για παράδειγμα, μόνο μία ώρα κολύμβησης μπορεί να κάψει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο. Επιπλέον, η κολύμβηση θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα – πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερη ενέργεια το επόμενο πρωί.

  • Το κολύμπι σας δίνει αυτό το αίσθημα χαλάρωσης και θετικότητας

Οι μακριές μυϊκές κινήσεις και η βαθιά αναπνοή που απαιτούνται όταν κολυμπάτε διεγείρουν τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων  και την απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων ορμονών που μειώνουν το στρες.

  • Η κολύμβηση είναι προσβάσιμη από όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα σωματικής κατάστασης

Δεδομένου ότι μέσα στο νερό δε φέρετε το βάρος του σώματός σας, το κολύμπι σας επιτρέπει να γυμναστείτε ανώδυνα, ακόμη και έχετε αρθρώσεις που πονούν ή τραυματισμό. Μάλιστα, η υδροθεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε τις πρακτικές φυσικοθεραπείας και να επιταχύνετε την αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών ή να ανακουφίσετε τον χρόνιο πόνο.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ