Μπάιντεν: Πιθανό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα από τις ΗΠΑ


Ο Τζο Μπάιντεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλωματικό μποϊκοτάζ από πλευράς ΗΠΑ, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Από την Τετάρτη έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα που θεωρούν ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα επισκεφθεί την Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022, ενώ φαίνεται πως το θέμα παίρνει διαστάσεις μετά την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την Πέμπτη, σε ερώτηση σχετική με το θέμα.

«Είναι κάτι που εξετάζουμε», ανέφερε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση για διπλωματικό μποϊκοτάζ από πλευράς των ΗΠΑ στους αγώνες που θα διεξαχθούν στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια τέτοια περίπτωση, ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ, κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν θα δώσει το «παρών» στους Χειμερινούς Αγώνες στο Πεκίνο, έτσι ώστε να υπάρξει διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα. Κι αυτό, αν συμβεί, θα συμβεί με εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι έχουν υποστηρίξει ένα τέτοιο διπλωματικό μποϊκοτάζ, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ένα πλήρες μποϊκοτάζ στο πλαίσιο του οποίου οι αθλητές των ΗΠΑ δεν θα συμμετείχαν στους Αγώνες.

Το μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια πρακτική που τον 20ό αιώνα είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στους διπλωματικούς «πολέμους» των χωρών, κυρίως των υπερδυνάμεων στη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου». Το πρώτο καταγεγραμμένο μποϊκοτάζ έγινε στους Ολυμπιακούς του 1980 στη Μόσχα, με τις ΗΠΑ να διαμαρτύρονται για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, να ξεκινούν το κίνημα για το μποϊκοτάζ και να το πραγματοποιούν εν τέλει με τη συμμετοχή σε αυτό ακόμα 49 χωρών, ανάμεσά τους και η Κίνα που φαίνεται τώρα να αποτελεί νο1 διπλωματικό «εχθρό» της Ουάσιγκτον…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ