Αλτσχάιμερ: Μονοκλωνικά αντισώματα και υποψήφια εμβόλια αποτελεσματικά σε ποντίκια

Η πρωτεΐνη αμυλοειδούς-β, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές στον εγκέφαλο. Ορισμένοι υποτύποι της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β συνδέονται με την ανάπτυξη εγκεφαλικών παθολογιών που παρατηρούν οι ειδικοί υγείας στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια νέα μελέτη αναφέρει την ταυτοποίηση μιας νέας θέσης σε έναν υποτύπο της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτόν τον υποτύπο πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β να στοχευτεί επιλεκτικά χρησιμοποιώντας αντισώματα ή μέσω εμβολιασμού. Η επιλεκτική στόχευση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις παρενέργειες. Τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα υποψήφια εμβόλια που ανέπτυξαν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση μείωσαν αποτελεσματικά τα συμπτώματα σε δύο μοντέλα ποντικών της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Alzheimer (AD) ευθύνεται για το 60-70% όλων των περιπτώσεων άνοιας και είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου σε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την πάθηση ως προοδευτική μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, του συλλογισμού, της σκέψης και της γλώσσας. Αν και υπάρχουν μερικά φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της, υπάρχει σχεδόν απουσία θεραπειών. Οι επιστήμονες έχουν διεξαγάγει μεγάλο αριθμό κλινικών δοκιμών για να βρουν φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου, αλλά σχεδόν όλες οι μελέτες έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Τώρα, μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία και το Life Arc, μια βρετανική ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη δύο νέων υποψήφιων ανοσοθεραπειών που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με την υπόθεση αμυλοειδούς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη αμυλοειδούς-βήτα (αμυλοειδές-β ή Αβ) παίζει αιτιολογικό ρόλο στην νόσο. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει πολλές διαφορετικές παραλλαγές της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες παραλλαγές μπορεί να είναι πιο τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη του Alzheimer.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Mark Carr, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leicester, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε προσδιορίσει τη μορφή της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα που είναι υπεύθυνη για την νόσο και δείξαμε ότι στοχεύοντας συγκεκριμένα αυτή τη μορφή της πρωτεΐνης σε δύο μοντέλα Alzheimer σε ποντίκια είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικές βελτιώσεις στους βασικούς δείκτες της εξέλιξης της νόσου». Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν δύο νέες θεραπείες που στοχεύουν επιλεκτικά τη συγκεκριμένη μορφή της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που ονομάζονται TAP01, εναντίον της πρωτεΐνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών. Αντίθετα, το εμβόλιο, που ονομάζεται TAPAS, θα διδάξει στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη και να βοηθά στην πρόληψη της πάθησης σε υγιή άτομα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here