Υεμένη: Σχεδόν 14.700 αντάρτες Χούτι έχουν σκοτωθεί μέσα σε πέντε μήνες στη Μάχη της Μαρίμπ

Περίπου 14.700 σιίτες αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε πέντε μήνες στη μάχη για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας επαρχίας Μαρίμπ και της ομώνυμης πρωτεύουσάς της στη βόρεια Υεμένη, δήλωσαν την Πέμπτη (18/11) δυο πηγές προσκείμενες στους Χούτι.

Οι αντάρτες ανακοινώνουν πολύ σπάνια τις απώλειές τους στις εχθροπραξίες.

Οι περισσότεροι από τους μαχητές σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο, εξήγησαν οι δύο πηγές, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, που κατέχουν από το 2014 οι Χούθι.

Στην άλλη πλευρά, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα κάπου 1.250 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων που υπερασπίζονταν ζώνες γύρω από την πόλη της Μαρίμπ, πρωτεύουσας μιας επαρχίας με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο.

Οι Χούτι, που πρόσκεινται στο Ιράν, κατέλαβαν τη Σανάα το 2014, καθώς μαινόταν η εξαιρετικά αιματηρή εμφύλια σύρραξη. Έκτοτε, έχουν αποσπάσει από τα κυβερνητικά στρατεύματα πρακτικά όλο τον βορρά, με την εξαίρεση της Μαρίμπ.

Το Φεβρουάριο, εξαπέλυσαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να την κυριεύσουν και τον Ιούνιο κλιμάκωσαν την επίθεσή τους, στέλνοντας χιλιάδες μαχητές τους στα μέτωπα.

Προέλαση των Χούτι

Τις τελευταίες εβδομάδες η συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ, που επενέβη στον πόλεμο στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, έχει πολλαπλασιάσει τα αεροπορικά πλήγματα γύρω από τη Μαρίμπ. Ανακοινώνει καθημερινά πως καταφέρνει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες απώλειες στους Χούτι.

Σχεδόν 4.000 σιίτες αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, με βάση τις ανακοινώσεις της συμμαχίας, αριθμός πάντως που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Και –παρά τις απώλειές τους που ανακοινώνονται από τους αντιπάλους τους– οι Χούτι κερδίζουν έδαφος, συνεχίζουν να προωθούνται προς την πόλη.

Η συμμαχία, για την οποία η απώλεια της Μαρίμπ θα ήταν καταστροφή, έκανε την Πέμπτη λόγο για κάπου «27.000» αντάρτες νεκρούς «στη μάχη της Μαρίμπ» από το Φεβρουάριο.

Σε άλλο μέτωπο κρίσιμης σημασίας, την περασμένη εβδομάδα οι Χούτι κυρίευσαν τεράστια ζώνη νότια από τη Χοντάιντα, πόλη της δυτικής Υεμένης όπου βρίσκεται το λιμάνι μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον τομέα, χωρίς να εξηγήσουν το γιατί.

Έπειτα από επτά χρόνια πολέμου η Υεμένη έχει βυθιστεί σε αυτήν που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας της αραβικής χερσονήσου εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν ξεριζωθεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here