Σήμερα η ετυμηγορία της Moody’s για την ελληνική οικονομία 


Σε λίγες ώρες αναμένεται και η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Moody’s για την ελληνική οικονομία. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα μια θετική έκπληξη καθώς οι αναλυτές βλέπουν πιθανότητες να αναβαθμιστεί η Ελλάδα λόγω του εντυπωσιακού ρυθμού ανάπτυξης. Μια τέτοια εξέλιξη – δηλαδή αν ο οίκος ανεβάσει την πιστοληπτική ικανότητα κατά μία βαθμίδα, στο Ba2 από Ba3 – στέλνει πολύ δυνατό σήμα στις αγορές και σε επενδυτές.

Την ίδια ώρα, η χώρα θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αφότου ο οίκος θα ευθυγραμμιστεί με τις αξιολογήσεις των S&P, Fitch και DBRS, οι οποίες βαθμολογούν τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Από το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί ο στόχος η χώρα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023 – ή και νωρίτερα – ενόψει δε της συζήτησης για το μέλλον του μεταπανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Προάγγελο καλών νέων αποτελεί εξάλλου και η χθεσινή έκθεση της Moody’s που αφορούσε ανάλυση για τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης το 2022. Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες, για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα, αν και θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, με τη σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ