Έκλειψη σελήνης: Απόψε η μεγαλύτερη μερική έκλειψη σελήνης εδώ και 580 χρόνια

Μια «σχεδόν ολική» έκλειψη Σελήνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19 Νοεμβρίου, όταν η Σελήνη γλιστρήσει στην σκιά της Γης και πάρει μια κοκκινωπή απόχρωση. Αυτή είναι επίσης η τελευταία σεληνιακή έκλειψη του έτους και η μεγαλύτερη εδώ και σχεδόν 600 χρόνια. Σύμφωνα με τη NASA, «αυτή είναι η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης σε μια χιλιετία, με χρονική διάρκεια 3 ώρες, 28 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα». Η τελευταία σεληνιακή έκλειψη ήταν μεγαλύτερη και έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 1440 σε σχεδόν 3 ώρες, 28 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα και την Κύπρο. Αντιθέτως, όσοι βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την μερική έκλειψη σελήνης. Επίσης ορισμένοι στη Νότια Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βορειοανατολική Ασία θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο. Για όλους τους υπολοίπους όμως, υπάρχει η online παρακολούθηση.

Παρακολουθήστε την έκλειψη live από το παρατηρητήριο Griffith:

Η NASA την αποκαλεί «σχεδόν ολική έκλειψη Σελήνης», επειδή σχεδόν το 99,1% του δίσκου της Σελήνης θα βρίσκεται μέσα στην ομπρέλα της Γης ή στο πιο σκοτεινό μέρος της σκιάς της Γης. Η έκλειψη Σελήνης λαμβάνει χώρα όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σε μία γραμμή, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι τέλεια ευθυγράμμιση. Ακριβώς όπως σε μια ολική έκλειψη Σελήνης, όπου ολόκληρη η Σελήνη καλύπτεται από τη σκιά της Γης και παίρνει μια φωτεινή κοκκινωπή απόχρωση, το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά. Σε χώρες όπου η έκλειψη είναι ορατή θα δουν τη Σελήνη να γίνεται κόκκινη. Σύμφωνα με τη NASA, η κορύφωση της έκλειψης λαμβάνει χώρα στις 3.45 π.μ. EST όταν περισσότερο από το 95% του δίσκου της Σελήνης βρίσκεται στην ομπρέλα.

Τότε είναι που θα εμφανιστεί κόκκινο το φεγγάρι. Η διαστημική υπηρεσία λέει επίσης ότι η θέαση με τηλεσκόπιο ή κιάλια μπορεί να είναι ευκολότερη αν κάποιος θέλει να δει το κόκκινο σε όλο του το μεγαλείο. Ο λόγος που η Σελήνη γίνεται κόκκινη είναι λόγω της σκέδασης του Rayleigh, εξηγεί η NASA. Ενώ το μπλε φως έχει μικρότερο μήκος κύματος, το κόκκινο φως έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος και μπορεί έτσι να ταξιδέψει πιο άμεσα στην ατμόσφαιρα. Δεδομένου ότι η Γη εμποδίζει το μονοπάτι του Ήλιου προς τη Σελήνη, το ηλιακό φως πρέπει να ταξιδέψει μέσω της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας για να φτάσει στον δορυφόρο. Μόνο το κόκκινο φως μπορεί να φτάσει και έτσι η Σελήνη παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση. Αν θέλετε λοιπόν να δείτε ένα σπάνιο φαινόμενο, μπείτε online και απολαύστε το μεγαλείο της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία!

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here