Πλεύρης: Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Σε 5 κύματα η προσέλευση των εργαζομένων


Στην εξειδίκευση των μέτρων κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης,  με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

“Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης.

«Τα μέτρα έχουν τη λογική ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει λιγότερο ο ίδιος, αλλά και είναι και λιγότερο επικίνδυνος από τον ανεμβολίαστο. Από τη μία πλευρά είναι η πραγματικότητα ότι πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας κατά βάση από τους ανεμβολίαστους και τις βαριές νοσηλείες και άρα πρέπει να υπάρχουν μέτρα για τους ανεμβολίαστους και είναι και ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και για να προστατευθεί η κοινωνία. Από δω και πέρα η φιλοσοφία μας θα είναι αυτή να συνεχιστούν αυτά τα μέτρα, όσο ποσοστό και να φτάσει ο εμβολιασμός», πρόσθεσε.

Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό, ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, υπογράμμισε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Δεν υπάρχει lockdown στους ανεμβολίαστους»

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει lockdown στους ανεμβολίαστους αλλά επέκταση των περιορισμών στους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους. Αντίθετα, στους ανοικτούς χώρους εστίασης οι μη εμβολιασμένοι έχουν κανονικά πρόσβαση, διευκρίνισε ο υπουργός, διαφοροποιώντας τα νέα μέτρα με το lockdown σε μη εμβολιασμένους όπως ισχύει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ρυθμό των εμβολιασμών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Ποια μέτρα θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους

Χώροι όπου μπαίνουν εμβολιασμένοι και μη ελεύθερα και χωρίς να προσκομίζουν κάποιο τεστ (π.χ. σουπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, κάβες). Ωστόσο στους χώρους αυτούς ισχύουν οι περιορισμοί του ενός ατόμου ανά 9τ.μ..
Χώροι όπου οι μη εμβολιασμένοι μπαίνουν μετά από εργαστηριακό έλεγχο (π.χ. χώροι εργασίας, λιανεμπόριο, χώροι λατρείας, ΜΜΜ σε υπεραστικές μετακινήσεις).

Χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όπου η επιλογή της κυβέρνησης είναι να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού. (π.χ. μουσεία, θέατρα, σινεμά). Στους χώρους αυτούς οι ανήλικοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν με εργαστηριακό τεστ ή self test (το ίδιο που ισχύει και για τα σχολεία). Όπως διευκρινίστηκε στους εξωτερικούς χώρους εστίασης θα μπορούν να μπουν και οι μη εμβολισμένοι με εργασηριακό τεστ 48 ωρών.

«Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα μας παραμένουν στην κατεύθυνση να κρατήσουν την κοινωνία ανοικτή ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός.

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την αστυνομία, το Λιμενικό σώμα και Ακτοφυλακή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διυπηρεσιακή Μοναάδα της Αγοράς για την εφαρμογή των μέτρων.

Επίσης, θα ισχύει κυλιόμενο ωράριο εργασίας με τους εργαζόμενους να προσέρχονται στις εργασίες τους μεταξύ 7 και 9:30 το πρωί για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ.

Στη φάση των ερωτήσεων, ο κ. Πλεύρης είπε πως τόσο ο εμβολιασμών των μη εμβολιασμένων όσο και η τρίτη δόση εμβολιασμού όσων έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από περισσότερο από έξι μήνες αποτελούν υγειονομική προτεραιότητα, ωστόσο στην πρώτη περίπτωση, οι πολίτες είναι εντελώς ανοχύρωτοι.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ