Ημικρανία καροτενοειδή: Αλλαγές στον τρόπο ζωής επιδρούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα

Τα άτομα που ζουν με χρόνιες ημικρανίες υποφέρουν από έντονους παλμούς, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο. Θα μπορούσε μια φυτική διατροφή, η οποία πιστώνεται με μια ποικιλία θετικών επιπτώσεων στην υγεία, να βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση αυτών των χρόνιων συμπτωμάτων; Ερευνητές στη Νέα Υόρκη δημοσίευσαν το case study ενός άνδρα με σοβαρές χρόνιες ημικρανίες, ο οποίος είχε δοκιμάσει τα πάντα για να τις περιορίσει. Στη συνέχεια στράφηκε σε μια φυτική διατροφή, γεμάτη με πολλά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο ασθενής βρήκε γρήγορα σημαντική ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, ανέφεραν οι γιατροί διαδικτυακά στις 18 Νοεμβρίου στο περιοδικό BMJ Case Reports.

Αυτή η έκθεση υποδηλώνει ότι μια πλήρης διατροφή με φυτική βάση μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή, αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία για την αναστροφή της χρόνιας ημικρανίας. Αν και είναι δύσκολο να βγάλουμε πολλά από μια αναφορά περίπτωσης, δείχνει τη σημασία όλων αυτών των μη φαρμακολογικών, βασισμένων σε στοιχεία θεραπειών. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ημικρανίες, που ορίζονται ως μονόπλευροι, παλλόμενοι πονοκέφαλοι, μερικές φορές με διάφορα άλλα συμπτώματα, που διαρκούν από τέσσερις έως 72 ώρες. Ορισμένες ημικρανίες είναι επεισοδιακές, που σημαίνει ότι συμβαίνουν λιγότερο από 15 ημέρες το μήνα. Άλλες είναι χρόνιες, με 15 ή περισσότερες ημέρες ημικρανίας το μήνα συν χαρακτηριστικά ημικρανίας οκτώ ημέρες το μήνα.

Το ιστορικό της ημικρανίας

Για να θεωρηθεί επιτυχής, η θεραπεία της ημικρανίας πρέπει να μειώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια των κρίσεων στο μισό ή να βελτιώσει τα συμπτώματα. Ο 60χρονος άνδρας του οποίου οι εμπειρίες αναφέρονται λεπτομερώς στην έκθεση είχε υπομείνει έντονους πονοκεφάλους ημικρανίας χωρίς αύρα για περισσότερα από 12 χρόνια. Έξι μήνες πριν από την παραπομπή του στην κλινική, οι ημικρανίες του είχαν γίνει χρόνιες και εμφανίζονταν από 18 έως 24 ημέρες κάθε μήνα. Είχε δοκιμάσει μια σειρά από πιθανές διορθώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζολμιτριπτάνη και τοπιραμάτη. Επίσης, έκοψε τα πιθανά τρόφιμα «πυροδοτήσεων», όπως η σοκολάτα, το τυρί, οι ξηροί καρποί, η καφεΐνη και τα αποξηραμένα φρούτα. Πέρα από αυτό, ο άνδρας δοκίμασε επίσης γιόγκα και διαλογισμό για να περιορίσει τις επιθέσεις.

Καμία από αυτές τις παρεμβάσεις δεν είχε αποτέλεσμα. Ο άνδρας περιέγραψε τον πόνο ως παλλόμενο, που ξεκινούσε ξαφνικά και έντονα στο μέτωπο και τον κρόταφο στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού του. Οι ημικρανίες του διαρκούσαν συνήθως 72 ώρες και περιλάμβαναν επίσης ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο. Η σοβαρότητα του πόνου του ήταν 10 έως 12 σε μια κλίμακα 10. Δεν είχε υψηλά επίπεδα συστηματικής φλεγμονής αλλά είχε φυσιολογικά επίπεδα βήτα καροτίνης στο αίμα του, πιθανώς επειδή έτρωγε γλυκοπατάτες καθημερινά. Οι γλυκοπατάτες είναι σχετικά χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων γνωστά ως καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξήγησαν οι συγγραφείς.

Ποια είναι η αιτία πίσω από την επιτυχία;

Ωστόσο, τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το λάχανο και το κάρδαμο περιέχουν υψηλά επίπεδα καροτενοειδών. Έτσι, η ομάδα του Rosen συμβούλεψε τον άνδρα να υιοθετήσει την καθημερινή δίαιτα με χαμηλές φλεγμονώδεις τροφές (LIFE). Είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πλήρης τροφή, φυτική διατροφή. Το σχήμα υποστηρίζει την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε ουγκιών κατά βάρος ωμά ή μαγειρεμένα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα, την κατανάλωση ενός 32 ουγκιών ημερησίως πράσινο smoothie LIFE και τον περιορισμό της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως, αμυλούχων λαχανικών, ελαίων και ζωικής πρωτεΐνης, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών και κόκκινο κρέας.

Μετά από δύο μήνες στη δίαιτα, ο άνδρας είπε ότι οι ημικρανίες του είχαν μειωθεί δραματικά σε μόλις μία ημέρα ημικρανίας το μήνα. Ακόμη και αυτός ο πονοκέφαλος ήταν λιγότερο σοβαρός. Ταυτόχρονα, οι εξετάσεις αίματος του έδειξαν σημαντική αύξηση των επιπέδων βήτα-καροτίνης. Σύντομα, ο άνδρας σταμάτησε να παίρνει όλα τα φάρμακα για την ημικρανία. Οι ημικρανίες του σταμάτησαν εντελώς μετά από τρεις μήνες και δεν έχουν επιστρέψει εδώ και 7 1/2 χρόνια. Ο άνδρας ήταν αλλεργικός και η προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα δείχνει ότι ο καλύτερος έλεγχος των αλλεργιών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λιγότερους πονοκεφάλους ημικρανίας. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα αλλεργίας του άνδρα βελτιώθηκαν επίσης — σε σημείο που δεν χρειαζόταν πλέον να χρησιμοποιεί εποχιακά φάρμακα.

Ήταν επίσης οροθετικός και ο HIV έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας. Είναι πιθανό η κατάσταση HIV του άνδρα και τα αντιρετροϊκά φάρμακα να συνέβαλαν στα συμπτώματά του, είπαν οι συγγραφείς, αν και δεν ήταν δυνατό να μελετηθεί περαιτέρω αυτό χωρίς τη διακοπή της αντιρετροϊκής θεραπείας. Ενώ αυτή η αναφορά περιγράφει έναν πολύ προσκολλημένο ασθενή που είχε μια αξιοσημείωτη ανταπόκριση, η δίαιτα LIFE μείωσε τη συχνότητα ημικρανίας μέσα σε 3 μήνες σε αρκετούς επιπλέον ασθενείς. Φυσικά ο ρόλος της σωστής διατροφής και της ημικρανίας είναι σημαντικός. Το ίδιο και η σωστή ενυδάτωση, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και η λήψη πολλών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here