Κορονοϊός – Κομισιόν: Οδεύει προς παράταση η χρήση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού


Ο τρέχων κανονισμός της ΕΕ για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2021 και προβλέπει περίοδο εφαρμογής 12 μηνών

Την πιθανότητα να προταθεί η επέκταση της χρήσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κατά της COVID-19, πριν από το Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, η γενική διευθύντρια της Γ.Δ. Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Επιτροπής, Άννα Γκαλέγκο Τόρες, δήλωσε ότι η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μια δεύτερη έκθεση για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό έως τον Μάρτιο του 2022. Η έκθεση αυτή θα μπορούσε να συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για επέκταση του κανονισμού του Πιστοποιητικού, ο οποίος λήγει στις 30 Ιουνίου 2022. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η πρόταση θα παρουσιαστεί νωρίτερα», σημείωσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι ο τρέχων κανονισμός της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2021 και προβλέπει περίοδο εφαρμογής 12 μηνών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η απαραίτητη νομοθετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, πριν από τον Ιούνιο του 2022», δήλωσε η κ. Γκαλέγκο, και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει τον Ιούνιο. Η μη παράταση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού σε μια τέτοια κατάσταση θα είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες θα στερηθούν έναν αποτελεσματικό, ασφαλή και φιλικό ως προς την προστασία δεδομένων τρόπο απόδειξης της κατάστασής τους ως προς την Covid-19. Φυσικά η όποια πρόταση για επέκταση του κανονισμού θα είναι χρονικά περιορισμένη. Σε τελική ανάλυση, στόχος της Επιτροπής είναι να επιστρέψει στην απεριόριστη ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις τελειώσει η πανδημία».

Εξάλλου, η κ. Γκαλέγκο ανέφερε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση για την αναθεώρηση της σύστασης για τη διευκόλυνση των ελεύθερων ασφαλών μετακινήσεων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η πρόταση θα λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στον εμβολιασμό και τη χρήση πιστοποιητικών (πάνω από 600 εκατομμύρια πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί στην ΕΕ από τον Ιούλιο). «Πιστεύουμε ότι οι κάτοχοι έγκυρων πιστοποιητικών δεν πρέπει καταρχήν να έχουν πρόσθετους περιορισμούς, ωστόσο την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα κράτη-μέλη. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», ανέφερε η κ. Γκαλέγκο. Η ίδια εξήγησε ότι καθώς τα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό με διαφορετικούς τρόπους, μειώνοντας τη διάρκεια ισχύος ή συνδέοντάς το με την τρίτη δόση για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, η αναθεώρηση της σύστασης αυτής η οποία αφορά τα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ, έχει στόχο να διατηρήσει τον συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών.

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση με θέμα «ο συντονισμός των μέτρων των κρατών-μελών υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ