Γιουβέτσι στη χύτρα: Μια συνταγή για καθημερινό και περιζήτητο comfort food


Πολλές φορές είναι λογικό να πειραματίζεσαι με συνταγές από εξωτικούς προορισμούς, επιθυμώντας να δημιουργήσεις κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Ωστόσο, κάποιες άλλες φορές αυτό που θέλεις περισσότερο από καθετί είναι να απολαύσεις ένα comfort food. Ένα φαγητό που θα ζεστάνει την ψυχή σου, ενώ παράλληλα σε αφήνει πλήρως ικανοποιημένο. Παρακάτω θα βρεις μία τέτοια συνταγή. Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για να φτιάξεις το γιουβέτσι σου γρήγορα, χρησιμοποιώντας μόνο την χύτρα σου.

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 700γρ. μοσχάρι κομμένο σε κύβους (κατά προτίμηση σπάλα)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500γρ. τομάτα στον τρίφτη
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 4-5 μπιλάκια μπαχάρι
  • 5 λίτρα νερό (βρασμένο)
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής

Βάζουμε στη χύτρα το λάδι μας, έτσι ώστε να κάψει καλά. Έπειτα, προσθέτουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για δύο λεπτά. Αφού δούμε ότι κάπως μαλάκωσε, προσθέτουμε στη χύτρα τον πελτέ και τον αφήνουμε κι αυτόν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας, για 2′ ακόμα, πριν προσθέσουμε την τομάτα, το βραστό νεράκι και τα μπαχαρικά. Μετά κλείνουμε τη χύτρα και την αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα. Έπειτα, χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε τη χύτρα από το μάτι και την αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι να ανοίξει η βαλβίδα.

Αφού αφαιρέσουμε το καπάκι, την βάζουμε πάλι στο μάτι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10′ ακόμα, ανακατεύοντας το που και που για να μην κολλήσει στον πάτο. Σβήνουμε το μάτι, αφήνουμε το γιουβέτσι να “κάτσει” για δέκα λεπτάκια, σερβίρουμε και….βουαλά!!! Έτοιμο! Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί της προτίμησης μας και…καλή όρεξη! Να θυμάστε, ότι μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία και σε απλή κατσαρόλα, αντί για χύτρα ταχύτητας, αλλά ο χρόνο βρασίματος θα αυξηθεί περίπου κατά 1.5 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το υπολογίσουμε, ώστε να μαλακώσει το κρέας μας τόσο, ώστε να λιώνει με το πιρούνι.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ