Πιθανοί λόγοι ανδρικής υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ζευγαριών. Για να θεωρήσουμε πως ένα ζευγάρι είναι υπογόνιμο σημαίνει πως είναι σεξουαλικά ενεργό για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να ακολουθεί καμία μέθοδο αντισύλληψης, αλλά δεν έχει επιτύχει εγκυμοσύνη. Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στον άνδρα, στην γυναίκα ή και στους δύο.

Ανδρική υπογονιμότητα

Με τον όρο ανδρική υπογονιμότητα περιγράφουμε την χαμηλή έως και μηδενική παραγωγή σπερματοζωαρίων ή την μειωμένη κινητικότητά τους. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, μερικοί από αυτούς είναι:

Λοιμώξεις ουροποιητικού

Καρκίνος όρχεων

Σακχαρώδης διαβήτης

Κιροσκήλη

Κρυψορχία

Γενετικές ανωμαλίες

Αυτοάνοσα νοσήματα

Έκθεση σε ακτινοβολία

Λήψη συγκεκριμένων

φαρμακευτικών σκευασμάτων

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται επίσης και σε άλλους παράγοντες όπως η έκθεση σε ακτινοβολία, η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, η παχυσαρκία, η χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αναβολικών κ.α.

Διάγνωση

Για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και σε τι οφείλεται το άτομο είναι καλό να επισκεφτεί έναν ειδικό ανδρολόγο ουρολόγο, ο οποίος αφού καταγράψει το ιστορικό του θα του ζητήσει να κάνει ορισμένες εξετάσεις όπως σπερμοδιάγραμμα, ορμονικό έλεγχο κτλ.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με την αιτία της υπογονιμότητας ο γιατρός θα συστήσει και την αντίστοιχη θεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αλλαγή στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους, ελάττωση καπνίσματος) μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος, άλλες φορές το πρόβλημα λύνεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν όμως και περιστατικά που απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ