Αθλητισμός: Οι 5 καλύτερες ασκήσεις για τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας [vid]


Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ασκούνται μπορεί να έχουν λιγότερο πόνο, καθώς η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα, να βελτιώσει τη λειτουργία και την ευλυγισία των αρθρώσεων, να αυξήσει το εύρος κίνησης και να τονώσει τη διάθεση. Είναι καλύτερο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης και να συνεργαστείτε με έναν γιατρό και έναν φυσιοθεραπευτή για να αναπτύξετε την κατάλληλη για σας προπόνηση.

 

Οι καλύτερες ασκήσεις για τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι παρακάτω 5 τύποι άσκησης μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, της δυσκαμψίας των αρθρώσεων και άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσει η πάθηση:

  • Διατάσεις

Οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευελιξίας, στη μείωση της ακαμψίας και στην αύξηση του εύρους κίνησης. Οι καθημερινές διατάσεις είναι σημαντικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ιδανική ρουτίνα διατάσεων θα είναι διαφορετική για κάθε άτομο και εξαρτάται από τις αρθρώσεις που επηρεάζονται και τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Ωστόσο, οι διατάσεις συχνά περιλαμβάνουν αργή και απαλή κίνηση των αρθρώσεων των γονάτων, των χεριών και των αγκώνων.

  • Περπάτημα

Το περπάτημα είναι μια μορφή άσκησης με χαμηλό αντίκτυπο που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς και των αρθρώσεωνμ ενώ παράλλγηλα ενισχύει τη διάθεση. Είναι απαραίτητο να φοράτε σωστά παπούτσια και να παραμένετε ενυδατωμένοι/ες, ακόμα κι αν το περπάτημα δεν είναι επίπονο. Ξεκινήστε περπατώντας αργά αρχικά και στη συνέχεια να αυξήστε το ρυθμό της άσκησης.

  • Τάι τσι και γιόγκα

Τόσο το τάι τσι όσο και η γιόγκα συνδυάζουν βαθιά αναπνοή, ρέουσες κινήσεις, απαλές στάσεις και διαλογισμό. Αυξάνουν την ευελιξία, την ισορροπία και το εύρος κίνησης ενώ παράλληλα μειώνουν το άγχος. Μια μελέτη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έκαναν ομαδικό τάι τσι πρότεινε ότι το τάι τσι θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη αυξάνοντας παράλληλα τα κίνητρα των ατόμων και την αυτοεκτίμησή τους. Οι συμμετέχοντες έκαναν τάι τσι δύο φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Μία άλλη μελέτη σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έκαναν γιόγκα σημείωνει ότι είναι επωφελής για τη διάθεση, την κούραση και τον πόνο. Οι συμμετέχουσες έκαναν γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες.

  • Πιλάτες

Το Pilates είναι μια δραστηριότητα χαμηλού αντίκτυπου που μπορεί να αυξήσει την ευελιξία και την υγεία των αρθρώσεων. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε στάσεις Pilates που ενεργοποιούν τους μύες του πυρήνα και δίνουν έμφαση σε κινήσεις που βοηθούν στη σταθερότητα. Οι νέοι στο Pilates θα πρέπει να ξεκινήσουν σιγά σιγά και να αναζητήσουν καθοδήγηση από πιστοποιημένο εκπαιδευτή, αν είναι δυνατόν.

  • Ασκήσεις στο νερό

Το νερό βοηθά στη στήριξη του σωματικού βάρους ελαχιστοποιώντας τη βαρύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασκήσεις στο νερό δεν επηρεάζουν πολύ τις αρθρώσεις. Το κολύμπι, η αεροβική στο νερό και άλλες ήπιες ασκήσεις, μπορούν να αυξήσουν την ευελιξία, το εύρος κίνησης και τη δύναμη. Μπορούν επίσης να μειώσουν την πίεση και την ακαμψία των αρθρώσεων.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ