Αυτοάνοσα νοσήματα: Συμπληρώματα βιταμίνης D & Ω-3 μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, υποδηλώνει νέα μελέτη


Μία νέα, μακροχρόνια κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή και τα δύο μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσης νόσου. Προηγούμενη έρευνα έχει εντοπίσει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης βιταμίνης D και της μειωμένης συχνότητας εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προέρχονται από τη θάλασσα. Τώρα, στο American College of Rheumatology’s ACR Convergence 2021, οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης, εθνικής, τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής που διερευνά την αξία της καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης D, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή και των δύο συμπληρωμάτων για την πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων. Στη δοκιμή, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για 5 χρόνια μείωσε την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας κατά 25-30%.

Προκαταρκτικές ενδείξεις

Η συγγραφέας της έρευνας Δρ. Karen Costenbader, διευθύντρια του προγράμματος Lupus στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, ανακεφαλαίωσε στο συνέδριο τις προηγούμενες μελέτες που οδήγησαν στις νέες δοκιμές. Όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, παράγει βιταμίνη D, η οποία υποστηρίζει την υγεία των δοντιών και των οστών. Με λιγότερο ηλιακό φως, το σώμα μπορεί να μην παράγει αρκετή βιταμίνη D φυσικά. Έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με μια σειρά καταστάσεων. «Σε προηγούμενες οικολογικές παρατηρήσεις», εξήγησε η Δρ. Costenbader στο ακροατήριο του συνεδρίου, «η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο διαδεδομένοι στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, όπου τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλότερα».

Για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η Δρ Costenbader είπε, «Σε προηγούμενες μελέτες παρατήρησης, χαμηλότερος κίνδυνος ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχει παρατηρηθεί σε εκείνους με αυξημένη πρόσληψη λιπαρών ψαριών».

Η μελέτη

Η Δρ. Costenbader και οι συνάδελφοί της στρατολόγησαν 25.871 ενήλικες για τη δοκιμή VITamin D και OmegA-3 TriaL (VITAL). Όλοι οι άνδρες που συμμετείχαν ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι γυναίκες, που αποτελούσαν το 51% της κοόρτης, ήταν ηλικίας 55 ετών και άνω. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 67 έτη. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις τυχαία χωρισμένες ομάδες, καθεμία από τις οποίες λάμβανε μια ημερήσια κατανομή για 5,3 χρόνια:

  • ένα εικονικό φάρμακο ωμέγα-3 και ένα εικονικό φάρμακο βιταμίνης D
  • 1 mg συμπληρώματος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και 2.000 IU βιταμίνης D
  • ένα εικονικό φάρμακο ωμέγα-3 και 2.000 IU βιταμίνης D
  • 1 mg ενός συμπληρώματος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ενός εικονικού φαρμάκου βιταμίνης D

Η δοκιμή διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2014 και η θεραπεία συνεχίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυτοάνοσα προβλήματα που είχαν διαγνωσθεί από τον γιατρό καθώς προέκυψαν.

Τα ευρήματα – Μείωση του κινδύνου αυτοάνοσης πάθησης

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση της βιταμίνης D και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα αυτοάνοσα νοσήματα συνολικά και σε μεμονωμένες αυτοάνοσες καταστάσεις. Όπως παρατήρησαν, η συχνότητα της αυτοάνοσης νόσου μειώθηκε κατά 25-30% για τους συμμετέχοντες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή και τα δύο συμπληρώματα, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν μόνο εικονικά φάρμακα στη μελέτη. «Η επίδραση της βιταμίνης D3 φάνηκε ισχυρότερη μετά από 2 χρόνια λήψης συμπληρωμάτων», γράφουν οι ερευνητές.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ