Εγκυμοσύνη αλλεργίες: Μπορεί το βάρος της μητέρας να καθορίσει την ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος στο βρέφος;

Μπορεί το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη να καθορίσει τις πιθανότητες του μωρού σας να αναπτύξει άσθμα ή αλλεργίες; Αυτό ισχυρίζεται μια μελέτη που εξέτασε αυτό το ερώτημα, καθώς και αν η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αντίκτυπο. “Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του βάρους της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη, την έναρξη της εγκυμοσύνης, με την ανάπτυξη ορισμένων αλλεργικών ασθενειών στα παιδιά”. Αυτό δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος Sebastian Srugo. “Δεν βρήκαμε την ίδια σχέση με την αύξηση βάρους κατά την κύηση, την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτές τις ασθένειες”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη από τον Καναδά χρησιμοποίησε αρχεία υγείας σχεδόν 250.000 γεννήσεων στο Οντάριο που έγιναν μεταξύ 2012 και 2014. Με αυτά τα αρχεία, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν το βάρος και την αύξηση βάρους κάθε μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπόρεσαν επίσης να παρακολουθήσουν τα δεδομένα για τα παιδιά τους από τη γέννηση έως την ηλικία των 7 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν παχύσαρκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Ο κίνδυνος τους ήταν 8% υψηλότερος. Είχαν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δερματίτιδα και αναφυλαξία.

Το λιποβαρές συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο δερματίτιδας. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του βάρους που πήρε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και της παιδικής αλλεργικής νόσου. “Έχουμε μια θεωρία, και άλλες μελέτες και ερευνητές το έχουν εξετάσει επίσης και βρήκαν κάποια αξιοπιστία σε αυτήν, η οποία είναι ότι η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι είναι ήδη, στον γενικό πληθυσμό, μια φλεγμονώδης κατάσταση”, είπε ο Srugo. “Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερη φλεγμονή στο σώμα. Και γνωρίζουμε από άλλα δεδομένα ότι η φλεγμονή μπορεί να φτάσει στο μωρό στη μήτρα. Πιστεύουμε ότι η φλεγμονή ενώ το έμβρυο αναπτύσσει το ανοσοποιητικό του σύστημα οδηγεί σε δυνητικά μη φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί αργότερα να παρουσιαστεί ως αυτές οι αλλεργικές ασθένειες.” 

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν επίσης από αλλεργίες, σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής. Το ερώτημα σχετικά με το εάν το βάρος της μητέρας επηρεάζει τις μελλοντικές αλλεργίες του παιδιού είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι τα δεδομένα δεν είναι πάντα εκεί ή μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβή. Σε παλαιότερες έρευνες, υποθέσεις έχουν περιγράψει ένα παρόμοιο φαινόμενο όπου οι μητρικές ανωμαλίες, είτε πρόκειται για ανωμαλίες του μεταβολισμού, θέματα υγείας ή είδη έκθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δημιουργούν ένα διαφορετικό αναπτυξιακό περιβάλλον στη μήτρα.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here