Νέα Υόρκη: Η γυναίκα που επέζησε από το θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο «χήρας» ελπίζει να ειδοποιήσει τους άλλους

Νέα Υόρκη:«Πραγματικά έπρεπε να τη σοκάρουμε… 33 φορές». Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι περισσότερα από πόνο στο στήθος Είναι επιτακτική ανάγκη για τους Αμερικανούς να εκπαιδεύονται σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής. Μπορεί να μην εμφανίσουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια συμπτώματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε κάθε σημάδι.

Η Suzanne Calicchio, 48 ετών, ελπίζει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παίρνουν πιο σοβαρά τα σημεία και τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, αφού επέζησε από καρδιακή προσβολή «χήρας», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

«Μπήκαμε μέσα, τη σοκάραμε», είπε ο Δρ Τζέιμς Ράιαν, ο ιατρικός διευθυντής της επείγουσας ιατρικής στο νοσοκομείο Αγία Αικατερίνη της Σιένα στο Smithtown της Νέας Υόρκης. «Πραγματικά χρειάστηκε να τη σοκάρουμε, ήταν 33 φορές. Ασχολούμαι με την επείγουσα ιατρική περίπου 35 χρόνια τώρα και δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε έναν άλλο ασθενή που έπαθε σοκ 33 φορές και επέζησε. Αφού δουλέψαμε πάνω της για περίπου μια ώρα και 20 λεπτά… Την σταθεροποιήσαμε αρκετά (για χειρουργική επέμβαση)», πρόσθεσε.

Πριν από έξι μήνες, αφού επέστρεψε από τη δουλειά, άρχισε να αισθάνεται πόνο που σχετίζεται με μούδιασμα στα χέρια της, αλλά αρχικά υποβάθμισε τα συμπτώματά της. Η Δρ Colleen Kraft, συνεργάτης της IDSA, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι «ανησυχεί πολύ για τη μυοκαρδίτιδα».

Όμως ο αρραβωνιαστικός της κάλεσε το 911 παρά το πείσμα της για να αποφύγει το ασθενοφόρο. Αφού έφτασε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, δεν ανταποκρίθηκε. «Θα πέθαινα στον ύπνο μου», είπε η Calicchio. «Σίγουρα θα ήμουν οπαδός… Το γεγονός ότι έδωσα προσοχή στο πώς αντιδρούσε το σώμα μου και είπα κάτι στον (τον αρραβωνιαστικό μου) και ότι αντέδρασε, όλα έγιναν για κάποιο λόγο, πιστεύω». Τρεις κύριες στεφανιαίες αρτηρίες τροφοδοτούν την καρδιά με οξυγόνο, μία στη δεξιά και δύο στην αριστερή πλευρά της καρδιάς, με την κύρια να ονομάζεται αριστερή πρόσθια κατιούσα αρτηρία (LAD), σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν για άνδρες και γυναίκες. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχηματιστεί μια πλάκα γύρω από τα τοιχώματα μιας ή περισσότερων από τις καρδιακές αρτηρίες, οπότε αν σχηματιστεί θρόμβος αίματος γύρω από μια πλάκα που εμποδίζει τη ροή του αίματος, εμφανίζεται καρδιακή προσβολή.

Οι καρδιακές προσβολές “χήρας” συμβαίνουν όταν υπάρχει απόφραξη στο LAD, αλλά προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με ένα έμφραγμα που προκαλείται από απόφραξη σε διαφορετική αρτηρία, επομένως τα γενικά συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν: πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδα και εφίδρωση, αλλά μπορεί να συσχετιστεί με πιο διακριτικά συμπτώματα στις γυναίκες, όπως πόνος στο λαιμό, στη γνάθο ή ναυτία, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

«Το κύριο πράγμα, για να απομακρυνθείς από αυτήν την εμπειρία, είναι να ακούς το σώμα σου», συμβουλεύει η Calicchio.

«Πρέπει να ακούσεις, και δεν μπορείς να πεισμώσεις και να το βάλεις κάτω από το χαλί, γιατί τότε είναι που σε αρπάζουν».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here