Χρόνια οσφρητική δυσλειτουργία: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων της πάθησης εν μέσω πανδημίας

Η απώλεια της όσφρησης έχει συσχετιστεί με μειωμένη γενική ποιότητα ζωής, μειωμένη πρόσληψη τροφής, αδυναμία ανίχνευσης επιβλαβών αερίων και καπνού, αυξημένες ανησυχίες για την προσωπική υγιεινή, μειωμένη κοινωνική ευημερία και έναρξη συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η χρόνια οσφρητική δυσλειτουργία (COD) ως σύμπτωμα της μακροχρόνιας COVID-19 αναδεικνύεται ως αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια ερευνητική επιστολή που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 18 Νοεμβρίου στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Ο Amish M. Khan, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, και οι συνεργάτες του εξέτασαν την κλίμακα ανησυχίας για τη δημόσια υγεία για τη νόσο COVID-19. Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων COVID-19 υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα.

Προβλέψεις για την αύξηση των κρουσμάτων χρόνιας οσφρητικής δυσλειτουργίας

Με βάση αυτήν την εκτίμηση και δύο μελέτες που αναφέρουν τη συχνότητα εμφάνισης οξείας νόσου COVID-19 ως 52,7% και αναφέρουν το ποσοστό ανάκτησης από OD ως 95,3%, δημιουργήθηκαν εκτιμήσεις για την αθροιστική συχνότητα της COVID-19 COD. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν 68.468. Η COD άρχισε να εμφανίζεται έξι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020, και ο αθροιστικός αριθμός των ατόμων με COD στις ΗΠΑ αυξήθηκε σταθερά έως τον Απρίλιο του 2021. Προβλέφθηκε μια σχεδόν εκθετική αύξηση στην κλίση του σωρευτικού αριθμού των ατόμων στις ΗΠΑ με COD ξεκινώντας τον Μάιο του 2021 και έως τον Αύγουστο του 2021. Μέχρι τον Αύγουστο 2021, ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που αναμενόταν να αναπτύξουν COD ήταν 712.268 με βάση ενδιάμεσες εκτιμήσεις. “Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν μια αναδυόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία σχετικά με την OD και την επείγουσα ανάγκη για έρευνα που επικεντρώνεται στη θεραπεία της COD COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς.

Έτσι, η δια βίου επιβάρυνση της OD θα είναι πολύ μεγαλύτερη για την κοόρτη COVID-19 από ό,τι για τους ασθενείς στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Ο πραγματικός αριθμός COD μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι υποδεικνύουν τα αποτελέσματα σε αυτό το άρθρο. Ο κύριος περιορισμός αυτής της μελέτης είναι η αδυναμία λήψης του πραγματικού αριθμού περιπτώσεων, καθώς οι θετικές περιπτώσεις που αναφέρονται από το κράτος πιθανότατα υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό των θετικών περιπτώσεων. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για τη συχνότητα εμφάνισης οξείας και χρόνιας ΟΠ προέρχονται από σχετικά υγιέστερους, περιπατητικούς ασθενείς. Η συχνότητα εμφάνισης OD μπορεί να είναι υψηλότερη μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με SARS-CoV-2. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν μια αναδυόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία σχετικά με το OD και την επείγουσα ανάγκη για έρευνα που εστιάζει στη θεραπεία της COD COVID-19.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here