Εξαδάκτυλος ανεμβολίαστοι νοσήλια: Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αντιδράσεις στη δήλωση του Προέδρου του ΠΙΣ

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, ανέφερε σε χτεσινή δήλωσή του ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και νοσήσουν εν τέλει με κορωνοϊό, θα πρέπει να πληρώνουν ένα μέρος από τα έξοδα που σχετίζονται με τη νοσηλεία τους στις νοσοκομειακές δομές της χώρας. Ο λόγος για τον οποίο υποστήριξε αυτή την πρόταση είναι ότι δεν εμβολιάζονται και κατ’ επέκταση νοσούν από δική τους επιλογή. Επιπλέον, δείχνουν πως δεν σέβονται καθόλου το σύνολο των εμβολιασμένων. Επομένως θα πρέπει να επωμιστούν κάποιο από το κόστος που πέφτει στους ώμους της Υγείας. Ακολουθώντας την δήλωση αυτή, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους και κράτησαν σαφείς αποστάσεις.

Δημόσιες δηλώσεις ενάντια στην άποψη του κ. Εξαδάκτυλου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, κ. Γ. Ελευθερίου, ήταν σαφώς αντίθετος με τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Εξαδάκτυλος: “Οι απόψεις του Προέδρου του ΠΙΣ κ. Α. Εξαδάκτυλου πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της νοσηλείας τους και να μην καλύπτονται δωρεάν από το ΕΣΥ, ΔΕΝ απηχούν τις απόψεις του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά ούτε και τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και του ιατρικού σώματος. Ο γιατρός που υπηρετεί στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον όρκο του Ιπποκράτη και τους Νόμους του Κράτους, περιθάλπει  ΔΩΡΕΑΝ όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως θέσεων, πολιτικών απόψεων ή ιδεολογιών.”

Αντίθετος είναι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς θεωρεί πως πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών να δέχονται απρόσκοπτα τις υπηρεσίες Υγείας δωρεάν. Οι διακρίσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης: “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο ιατρικός κόσμος έχουν την υποχρέωση να περιθάλπουν χωρίς διακρίσεις τον κάθε ασθενή, παρέχοντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, για την πρόληψη και τη θεραπεία του. Η πολιτεία υποχρεούται να παρέχει σε όλους τους πολίτες δωρεάν περίθαλψη και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ατυχείς απόψεις περί του αντιθέτου απ’ όπου και εάν προέρχονται σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.”

Αλλά και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με Πρόεδρο την κα Παγώνη καταδίκασε τη δήλωση του Προέδρου του ΠΙΣ, καλώντας το ΔΣ και τη Συνέλευση να πράξει τα δέοντα: “Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις από Πέμπτη 18/11/21 δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα νοσήλια. Αυτό είναι τελείως ανοίκειο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ. Με τη λογική αυτή όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (π.χ. καπνιστές, απρόσεκτοι οδηγοί κ.λπ.) θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία τους. Δηλαδή, να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here