Πανδημία Covid-19: Η λοίμωξη αυξάνει τις θνησιγένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πανδημία Covid-19: Οι έγκυες γυναίκες που μολύνονται με την παραλλαγή δέλτα αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας ή θανάτου κατά τη διάρκεια του τοκετού, δείχνουν νέες μελέτες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν μια έκθεση την Παρασκευή που εξέτασε 1,2 εκατομμύρια παραδόσεις σε 736 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι θνησιγενείς τοκετοί ήταν συνολικά σπάνιοι, συνολικά 8.154 μεταξύ όλων των τοκετών.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τις γυναίκες με COVID-19, περίπου ένας στους 80 τοκετούς είχε ως αποτέλεσμα θνησιγένεια.

Μεταξύ των μη μολυσμένων, το ποσοστό ήταν ένας στους 155.

Η Δρ Τζέσικα Ζούκερ είναι έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συζητούν την απώλεια εγκυμοσύνης.

Η Δρ Τζέσικα Ζούκερ είναι έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συζητούν την απώλεια εγκυμοσύνης. Μεταξύ εκείνων με COVID-19, οι θνησιγένειες ήταν πιο συχνές σε άτομα με χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία ή σε αναπνευστικά μηχανήματα, σύμφωνα με τις μελέτες.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των στρατηγικών πρόληψης της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η ερευνήτρια του CDC Carla DeSisto και οι συγγραφείς της.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πόσες γυναίκες είχαν λάβει εμβόλια για την COVID-19, αν και οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το ποσοστό εμβολιασμού στις ΗΠΑ μεταξύ εγκύων μετά την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής δέλτα το περασμένο καλοκαίρι ήταν μόλις 30%.

Οι έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν με COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να αναπτύξουν σοβαρή, ακόμη και θανατηφόρα ασθένεια και αντιμετώπιζαν επίσης αυξημένους κινδύνους για πρόωρο τοκετό και άλλες επιπλοκές, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Προηγούμενες μελέτες για θνησιγένεια και COVID-19 είχαν μικτά ευρήματα, αλλά η νέα έκθεση ενισχύει τις ανησυχίες μεταξύ των μαιευτηρίων και τα ανέκδοτα δεδομένα.

Η αλλαγή έρχεται αφότου η παγκόσμια υπηρεσία υγείας αντιμετώπισε κριτική για τη στάση της, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες από το CDC. Οι ειδικοί εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι οι ασυνεπείς πληροφορίες θα μπορούσαν να μπερδέψουν τις μέλλουσες γυναίκες που ελπίζουν να μάθουν εάν πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 ή όχι.

Η αλλαγή έρχεται αφότου η παγκόσμια υπηρεσία υγείας αντιμετώπισε κριτική για τη στάση της, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες από το CDC. Οι ειδικοί εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι οι ασυνεπείς πληροφορίες θα μπορούσαν να μπερδέψουν τις μέλλουσες γυναίκες που ελπίζουν να μάθουν εάν πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 ή όχι.

Αν και ο κίνδυνος για θνησιγένεια είναι χαμηλός, όποια είναι έγκυος δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους της COVID-19, δήλωσε ο Δρ Mark Turrentine, καθηγητής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Βοήθησε στη συγγραφή των συστάσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στην εγκυμοσύνη. «Αυτό που είναι πραγματικά λυπηρό είναι ότι έχουμε 10 μήνες από ένα εμβόλιο που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και απλά δεν μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να το εκμεταλλευτούν», είπε ο Turrentine για μια μειοψηφία ανθεκτικών στο εμβόλιο.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν υποθέσει ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον πλακούντα ή άλλες ανωμαλίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το έμβρυο. Ο Δρ Joseph Biggio, ειδικός στις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου στο Ochsner Health στη Νέα Ορλεάνη, είπε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η COVID-19 προκαλεί θνησιγένεια.

Είπε ότι είναι πιθανό κάποιες γυναίκες να ήταν τόσο βαριά άρρωστες που οι γιατροί που προσπαθούσαν να τις κρατήσουν στη ζωή «δεν μπορούσαν να επέμβουν για λογαριασμό ενός εμβρύου που γνώριζαν ότι είχε πρόβλημα».

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε ιατρικά αρχεία και σημείωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν οι διαγνώσεις COVID-19 που αναφέρονται τη στιγμή της παράδοσης αντιπροσώπευαν τρέχουσες ή προηγούμενες λοιμώξεις.

Γενικά, οι θνησιγένειες είναι πιο συχνές μεταξύ των μαύρων ατόμων, εκείνων που μένουν έγκυες άνω των 35 ετών ή εκείνων που καπνίζουν καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη δεν περιελάμβανε τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης ανά φυλή, μια περιοχή που οι συγγραφείς είπαν ότι σκοπεύουν να διερευνήσουν σε μελλοντική έρευνα «επειδή η COVID-19 έχει επηρεάσει δυσανάλογα πολλές φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν και να πεθάνουν».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here